Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
„В кадър“ по БНТ е филмът на Бойко Василев „Майки“ – Сребреница 29 години по-късно

На 19 юли, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте новия документален филм на Бойко Василев – „Майки“, посветен на 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница.

Тя винаги ги носи със себе си. През лятото ги държи вън, на хлад. През зимата ги слага в кухнята, че е топло. Защото това са снимките на синовете ѝ, а Сабра Муич няма нищо по-скъпо. От 29 години Муйо и Хусейн ги няма. Убити са в Сребреница през юли 1995 г., когато босненската сръбска армия на ген. Ратко Младич извършва масово клане на над 8000 мюсюлмански мъже, момчета и старци. Трибуналът в Хага обяви това за геноцид. Сабра знае, че не може да върне синовете си, нито съпруга и майка си, убити още в началото на войната в Босна и Херцеговина. За нея и за другите майки от Сребреница има три важни неща: паметта и истината за мъртвите – и бъдещето на оцелелите деца.

Разговорът за Сребреница днес е разговор за истината. Затова е разговор за всички нас“, казва Бойко Василев.

Документалният филм „Майки“ ни запознава с днешните герои на Сребреница. Майките, с тяхната мъка и воля за справедливост. Емир Сулягич и Хасан Нуханович, едни от малкото оцелели, с тяхната битка за истината. Уредникът в Мемориалния център Енис Мустафич, едно от децата на Сребреница. Екипът на БНТ ни среща и с кмета на Сребреница, сърбина Младен Груйчич, който има своята версия на историята. Филмът води зрителя в Сребреница, Поточари и Сараево, в днешния ден и в миналото.

„Майки“ разказва и за едно изтрито поколение. Над 500 момчета, ненавършили 18, намират смъртта си в клането. Какви щяха да бъдат те днес? Разказват техните връстници, родени след 1970 г.

Раната не е затворена. Фактите са известни, но катарзис няма. А героите на филма живеят два паралелни живота – в единия вървят към бъдещето, в другия носят миналото на раменете си. Как се живее така? 

Оператор на документалния филм „Майки“е Михаил Врабчев, режисьор е Лъчезар Аврамов, редактор е Албена Колчакова, видеотехник – Юлиян Димитров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна