Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски фирми заобикалят забраната на САЩ за чипове Nvidia чрез Google и Microsoft

Снимка: Ройтерс

Въпреки контрола върху износа от правителството на Съединените щати, целящ да попречи на китайските компании да купуват усъвършенстваните чипове с изкуствен интелект (AI) на Nvidia, тези фирми все още имат достъп до тези интегрални схеми, като наемат захранвани от Nvidia сървъри от центрове за данни извън Китай, управлявани от глобални фирми като Google и Microsoft, съобщи в сряда компанията за технологични бизнес новини The Information.

Според медията, облачните услуги Google Cloud и Microsoft Azure предлагат наем на чипове на Nvidia на китайски компании и стартиращи фирми за изкуствен интелект чрез центрове за данни в чужбина, което се смята за вратичка в регулациите за износ на САЩ. Много доставчици на облачни услуги в Европа и Азия също предлагат подобни услуги, позволявайки на китайските компании да заобикалят ограниченията.

Министерството на търговията на САЩ категоризира облачните изчисления като услуга, а не продукт, освобождавайки ги от контрол върху износа. Това обаче подкопава усилията на Вашингтон да ограничат китайския достъп до тази технология, което поражда опасения за сигурността.

САЩ вече изразиха през януари планове за изготвяне на нови правила, но това може да не е достатъчно, посочва още The Information.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна