Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставките на руски петрол за Унгария са спрени заради украински санкции срещу "Лукойл"

Нефтопровод "Дружба"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки факта, че вносът на суров петрол от ЕС по тръбопроводи от Русия не е забранен от наложено ембарго, в момента Русия не доставя суров петрол за Унгария, след като Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл", забранявайки му ефективно да използва Украйна като транзит за износ на руски петрол, съобщава Блумбърг.

"Лукойл" доставяше на Унгария суров петрол през южния ръкав на петролопровода "Дружба", който пресича Украйна. Миналия месец обаче Киев засили санкциите си срещу "Лукойл", които на практика забраняват на руския енергиен гигант да използва Украйна като транзитна страна за своя продукт.

Въпреки това Унгария – чийто премиер Виктор Орбан поддържа добри връзки с руския президент Владимир Путин и дори посети Москва по-рано този месец – в момента работи с Русия за възстановяване на петролните доставки на "Лукойл" в централната европейска държава, която се опитва да запази приятелски връзки с Русия въпреки възраженията на ЕС.

Унгарската енергийна фирма MOL и "Лукойл" работят по решение на проблема, опитвайки се да възстановят потоците на руски суров петрол към Унгария, посочи унгарският външен министър Петер Сиярто.

Сиярто се срещна късно вечерта във вторник с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на среща на ООН в Ню Йорк.

"Сега има правна ситуация в Украйна, въз основа на която "Лукойл" в момента не доставя в Унгария“, каза Сиярто след срещата, без да навлиза в подробности какво е довело до спирането. "Сега работим върху правно решение", посочи той, цитиран от Блумбърг.

Министерството на външните работи на Унгария, компаниите MOL и "Лукойл", както и руското министерство на енергетиката и украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" не отговориха на исканията на Блумбърг за коментар на информацията.

Двата ръкава на петролопровод Дружба

Руската информационна агенция ТАСС пък съобщи, че Сиярто е казал след срещата с Лавров:

"Що се отнася до доставките на петрол, сега има нова правна ситуация в Украйна, въз основа на която Лукойл в момента не извършва доставки за Унгария. Сега работим върху правно решение, което ще ни позволи да възобновим доставките, тъй като руският петрол е важен от гледна точка на нашата енергийна сигурност".

През май тази година рейтинговата агенция "Фич" (Fitch Ratings) каза, че унгарската компания MOL е изложена на риск относно доставките за нея по тръбопровода "Дружба". MOL планира да използва около 40% от неруски суров петрол тази година и прогнозира, че пълната замяна ще бъде възможна от 2026 г., посочи още "Фич".

"Въпреки това компанията не изключва възможността да продължи да купува руски суров петрол в зависимост от пазарните и регулаторните условия“, отбелязва рейтинговата агенция.

Лукойл е една от няколкото руски фирми, доставящи суров петрол на Унгария през южния ръкав на петролопровода "Дружба" в Украйна, според данни от индустрията.

Унгария засили енергийните връзки с Русия дори след нахлуването на Москва в Украйна, като подписа няколко споразумения за увеличаване на доставките на природен газ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна