Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската безработица в близо тригодишен връх от 4,4%

Безработицата в Обединеното кралство стабилизира през периода март - май на ниво от 4,4%,  след като през февруари - април достигна това ниво за пръв път от септември 2021 г. насам, показват данни на официалната британска статистика ONS, потвърждаващи пазарните очаквания.

Високата безработица е в резултат на увеличаване на броя на безработните с 88 хиляди до общо 1,53 милиона. Броят на новозаетите пък се повиши през юни с 16 000, достигайки общо 30,4 милиона.

Между април и юни свободните работни места в Обединеното кралство пък са намалели с 30 000 (с 3,3%) до 889 000 спрямо първото тримесечие на годината, но остава над нивата отпреди коронавирусната пандемия.

В същото време растежът на заплатите в Обединеното кралство, включвайки бонусите, се забави през периода март - май до 5,7% на годишна база (643 паунда за седмица) от 5,9% през февруари - април, потвърждавайки осреднените очаквания. Това е най-слабото нарастване на заплащането на труда от трите месеца до септември 2022 г.

Изключвайки бонусите, заплатите се повишиха за трите месеца до края на май с 5,7% на годишна база след растеж с 6% през февруари - април.

Отчитайки инфлацията, заплащането на труда (без бонусите) се повиши реално през март - май с 2,5% след нарастване с 2,4% през февруари - април.

Именно данните за британските заплати без бонусите се наблюдават от Английската централна банка, когато тя преценява кога да намали лихвените проценти. Забавянето на растежа на заплатите е добър сигнал, но той все още остава доста висок с оглед на политиката на АЦБ да стабилизира инфлацията на целевото ниво от 2 на сто.

Следващото редовно заседание на АЦБ ще се проведе след две седмици (на 1-ви август). Пазарните участници виждат около 33% шанс за първо понижение на британската лихва тогава, въпреки че в сряда бяха оповестени данни, показващи стабилизация на инфлацията в Обединеното кралство през юни за втори пореден месец в целевото ниво на централната банка от 2%.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна