Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага Европейски фонд за конкурентоспособност за стратегически технологии

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще предложи Европейски фонд за конкурентоспособност като част от следващия дългосрочен бюджет на блока за инвестиране в европейски стратегически технологии, включително изкуствен интелект (ИИ или AI), чиста индустрия и биотехнологии, заяви кандидатът за преизбиране като ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен, съобщава Ройтерс.

В насоките за следващите пет години, очертаващи политически планове за изпълнителната власт на ЕС, Урсула фон дер Лайен посочи, че Европейският фонд за конкурентоспособност ще подкрепя важни проекти от общ интерес.

"Това ще гарантира, че използваме силата на нашия бюджет, за да привлечем и да намалим риска за частните инвестиции за нашите общи цели", каза фон дер Лайен в насоките, публикувани малко преди гласуването в Европейския парламент за това дали тя трябва да получи втори мандат като ръководител на Комисията.

Фон дер Лайен каза още, че фондът ще бъде част от предложенията за следващия многогодишен бюджет на ЕС за периода 2028-2034 г.

"Европейският фонд за конкурентоспособност ще подкрепи важни проекти от общ интерес (IPCEI), така че Европа да може да използва своята колективна сила, за да инвестира заедно в амбициозни общи проекти – както вече беше направено в по-малък мащаб с батериите, водорода и микроелектрониката", посочи тя.

"Ще направим по-опростено и по-бързо финансирането и стартирането на важните проекти от общ интерес. Първият нов набор от общи проекти ще бъде предложен в началото на 2025 г.“, каза тя.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна