Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на икономически институт ZEW:

Кохезионните фондове на ЕС се нуждаят от фундаментално преустройство

Снимка: ec.europa.eu

Финансовият инструмент на Европейския съюз в размер на 392 млрд. долара за изглаждане на различията между по-бедните и по-богатите страни от 27-членния блок се нуждае от основен ремонт, сочи доклад на германския икономически институт ZEW, цитиран от Блумбърг.

Така наречените кохезионни фондове, които са една от най-големите опори във финансите на ЕС и съставляват почти една трета от бюджета за 2021-2027 г., бяха обсъдени тази седмица, като германският министър на финансите Кристиан Линднер представи проучването в Брюксел. Последвалата дискусия предполага, че предстоящите преговори за бюджета на ЕС за 2028-2034 г. ще бъдат разгорещени.

В 14 глави докладът посочва "неефективно" използване на кохезионните фондове и непостигане на целта за намаляване на неравенствата. На фона на нарастването на други геополитически и икономически предизвикателства, като войната в Украйна и необходимостта от декарбонизация, авторите на доклада твърдят, че харчовете се сблъскват с "по-спешни алтернативни нужди от разходи".

Домакинствата с високи умения и по-високи доходи печелят повече по отношение на работни места и доходи, което води до разширяване на неравенствата в регионите, установява проучването. Тъй като субсидиите отиват и в по-богатите региони, авторите твърдят, че на настоящата политика липсва фокус.

Други глави от доклада на ZEW посочват само умерени краткосрочни ефекти върху намаляването на регионалните различия и намаляването на маргиналните ефекти. Обяснение за липсата на ефективност е различната способност за усвояване на средства, която зависи от административния капацитет, особено по отношение на наличието на човешки капитал и устойчивостта на институциите.

Констатациите в доклада подчертават, че европейските фондове изместват публичните инвестиции на държавите на национално ниво, нарушавайки така наречения принцип на допълняемост на ЕС, но успяват да привлекат частни средства. Критикува се и липсата на безпристрастна и сравнима оценка на използването на средствата.

При представянето на доклада в понеделник Линднер нарече политиката на сближаване (на кохезия) "свръхфинансирана“ и обърна внимание на факта, че са усвоени само 5% от наличните средства в бюджета за 2021-2027 г.

Говорейки на същото събитие, напускащият еврокомисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра контрира, че предвид конкуренцията от Китай и САЩ е необходим пълният потенциал на всички региони на ЕС, като обеща да се продължи финансирането на политиката на сближаване.

Икономистът Ларс Фелд, който съветва Линднер относно фискалната политика, допринесе с глава за доклада, който като цяло е доминиран от автори, които са мъже и германци. Няколко от тях също споделят т. нар. "ястребова позиция" на финансовото министерство (за по-ограничени разходи).

Попитан за проучването на ZEW, унгарският министър на финансите Михали Варга каза, че темата за политиката на сближаване ще бъде приоритет за унгарското председателство на ЕС.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени