Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ остави лихвите непроменени, запазва възможността за понижение през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешното редовно заседание Европейската централна банка остави основните си лихви непроменени и отново заяви, че трябва да види повече доказателства, че инфлацията се връща към целевото ниво от 2%, преди да намали допълнително лихвените проценти.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно на нива от 4,25%, 4,50% и 3,75%.

Днешното решение беше очаквано от икономисти, анализатори и участници на финансовите пазари и е факт, след като месец по-рано ЕЦБ прибягна до първо намаляване на референтните ставки по рефинансирането и по пределното кредитно улеснение от март 2016 г., а за лихвата по депозитите - от септември 2019 г. насам.

В изявлението след края на заседанието Управителният съвет на ЕЦБ потвърди решимостта си да върне инфлацията обратно до целевото ниво от 2 на сто и решимостта да поддържа необходимата рестриктивна парична политика за постигане на тази цел. Банката подчерта, че ще продължи да следи входящите данни, преди да вземе следващото решение.

Макар че през май някои показатели за основната инфлация отбелязаха леко повишение поради еднократни фактори, повечето измерители останаха стабилни или се понижиха леко през юни, се посочва в изявлението на ЕЦБ. В съответствие с очакванията инфлационното въздействие на силния прираст на заплатите е било смекчено от печалбите. Паричната политика поддържа рестриктивни условията за финансиране.

УС на ЕЦБ също така посочи, че "натискът върху цените на вътрешния пазар е все още висок, инфлацията в сферата на услугите е повишена и общата инфлация вероятно ще остане над целевото равнище и през по-голямата част от следващата година.

Управителният съвет ще продължи да прилага основан на данните подход, заседание по заседание, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивната парична и лихвена политика. По-специално, решенията му за лихвените проценти ще се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика. Управителният съвет не се ангажира предварително с определена траектория на лихвените проценти.

УС на централната банка има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Освен това Инструментът за защита на трансмисионния механизъм на паричната политика е на разположение за противодействие на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика във всички държави от еврозоната. Това ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени