Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: САЩ трябва да повишат данъците и да изчакат до края на 2024 г., за да намалят лихвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд заяви в четвъртък, че Федералният резерв на САЩ не трябва да намалява лихвените проценти до "последните месеци на 2024 г.“ и че правителството трябва да обмисли прогресивно повишаване на данъците, за да забави нарастващия федерален дълг, включително данъците за домакинствата, които печелят под прага от 400 хил. долара годишно, който беше определен от администрацията на Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Предписанията са включени в подробния доклад от годишния преглед на МВФ за икономическата политика на САЩ, публикуван в четвъртък. През последните седмици Фондът наблягаше на необходимостта от повече фискална предпазливост, тъй като дефицитите на САЩ продължават да растат въпреки стабилния икономически растеж и докато републиканците и демократите формулират предложения за данъци и разходи преди президентските избори през ноември.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас каза пред Ройтерс по-рано тази седмица, че Фед може да си позволи да чака по-дълго, за да започне облекчаване на паричната политика, поради силния пазар на труда. Но докладът на Фонда уточнява, че тази промяна (понижение на лихвите) трябва да дойде в "края на 2024 г.", за да се избегнат повече изненади в посока нагоре по отношение на данните за инфлацията.

"Като се имат предвид забележимите рискове за повишаване на инфлацията – изведени от резултатите от данните по-рано тази година – би било разумно да се намали основният лихвен процент само след като има по-ясни доказателства в данните, че инфлацията устойчиво се връща към целевото ниво на Фед от 2%", посочват от МВФ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени