Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка европейска шампионка по лека атлетика

Радина Величкова е европейска шампионка на първенството в Банска Бистрица

Българката Радина Величкова спечели златния медал в бягането на 100 метра при девойките на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години в Банска Бистрица, Словакия.

16-годишната Величкова финишира за 11.46 секунди, с което постави национален рекорд на България при девойките и донесе първа титла на страната ни в тази възрастова група от европейско първенство.

Втора след българката финишира французойката Шаде Лапорал с 11.54 секунди, а тройката бе допълнена от естонката Мия От с 11.62 секунди.

Половин час преди триумфа на спринтьорката България спечели и първия си медал на шампионата. Той бе завоюван от Християн Касабов в бягането на 110 метра с препятствия, който се нареди трети при юношите. 

Варненецът финишира за 13.47 секунди, като за място на почетната стълбичка изпревари с една хилядна британеца Тоби Райт.

Шампион стана италианецът Киян Ескалона с 13.22 секунди, а втори остана французинът Люка Домерге с 13.34 секунди.

Във финала на 100 метра с препятствия при девойките Ива Деливерска завърши на пето място. Българката постигна време от 13.47 секунди, което бе с три стотни по-добро от резултата ѝ в полуфиналите по-рано през деня.

Европейска шампионка в дисциплината стана представителката на домакините Словакия Лаура Фърличкова с 12.97 секунди. Сребърният медал е за полякинята Зофия Ройек с 13.33 секунди, а бронза взе французойката Оксан Кинге с лично постижение от 13.37 секунди.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна