Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина писателят Любомир Николов - Нарви

Любомир Николов - Нарви
Снимка: Личен архив

На 74-годишна възраст на 20 юли почина писателят фантаст, автор на книги-игри и преводач на Дж. Р. Р. Толкин на български език Любомир Николов, известен и с псевдонима Нарви, съобщиха негови близки в социалните мрежи.

Носител на множество награди, Любомир Николов е автор на романите "Къртицата", "Червей под есенен вятър" и "Десетият праведник", "Сивият път".

Баща на книгата-игра у нас, Николов е автор на емблематичната история за "Замъкът на таласъмите", издадена под псевдонима Колин Уолъмбъри, както и на още десетки заглавия от жанра.

Любомир Николов е роден на 10 януари 1950 г. в Казанлък. Следва машиностроене в Тула, Русия. През 1977 г. завършва журналистика в СУ "Климент Охридски". Работи в БНТ, периодичния печат, а впоследствие е преводач на свободна практика.

За превода си на "Властелинът на пръстените" е отличен с Награда на Съюза на преводачите. Превеждал е и автори от ранга на Стивън Кинг, Робърт Шекли, Джон Гришам.

В интервю за "Свободна Европа" от януари 2023 г. Любомир Николов казва за себе си, че е "малко като Толкин" - не смята, че познава добре света, затова пише фантастика.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна