Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От канцеларията на израелския премиер съобщиха

Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник

Президентът на САЩ Джо Байдън е посрещнат от израелския премиер Бенямин Нетаняху при пристигането му на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, 18 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън във вторник следващата седмица, съобщи днес канцеларията на министър-председателя, предаде Ройтерс. Израелският лидер утре ще отлети за САЩ.

Байдън и Нетаняху за последен път се срещнаха лично в Тел Авив малко след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври миналата година.

Според съобщения в израелските медии се очаква разговорите във Вашингтон да се съсредоточат най-вече върху усилията за прекратяване на огъня в Газа и освобождаването на израелските заложници в замяна на палестински затворници, отбелязва ДПА.

В Израел вече се появиха критики около предстоящото задгранично пътуване на Нетаняху, в които се настоява премиерът да напусне страната едва след като бъде постигнато споразумение за освобождаването на заложниците.

Нетаняху трябва да направи в сряда обръщение към двете камари на Конгреса на САЩ във връзка с военните действия на Израел в Ивицата Газа.

Отношенията между Байдън и Нетаняху са обтегнати. Израелският премиер предизвика неотдавна и конфликт с видеоклип, в който остро разкритикува американското правителство, че задържа доставка на оръжие, припомня БТА.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна