Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският адвокат Джузепе Консоло, който защитаваше Сергей Антонов на процеса за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, на който българинът беше оправдан, е починал вчера в Рим на 75-годишна възраст

Почина италианският юрист и парламентарист Джузепе Консоло, който беше защитник на Сергей Антонов

Джузепе Консоло
Снимка: АП/БТА

На 20 юли на 75-годишна възраст е починал италианският юрист и парламентарист Джузепе Консоло, съобщават италианските издания "Матино" и "Кориере Романо", цитирани от БТА.

Той е починал в Рим.

Джузепе Консоло е адвокат на Сергей Антонов, който заедно с още двама българи е обвинен, че е съучастник в подготовката на атентата на 13 май 1981 г. срещу папа Йоан-Павел Втори на площада "Св. Петър“"във Ватикана.

Процесът започва на 27 май 1985 г. и завършва през март 1986 г., като Антонов е оправдан.

През 2018 г. в България е издадена книгата на Джузепе Консоло "Атентатът срещу папата - истинската история" от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, която разказва за историята около атентата срещу папата и "българската следа".

Джузепе Консоло е роден на 6 септември 1948 г. в Неапол. Женен е за княгиня Наталия Николаевна Романова, потомка на руската династия Романови.

Дъщерята на Консоло от този брак – Николета Романоф, е италианска актриса, припомня "Матино".

Консоло се дипломира по право през 1970 г. от Университета на Катания. През годините освен адвокат е бил и журналист и доцент по конституционно право във факултета по право на Свободния международен университет за социални науки "Гуидо Карли".

През 2001 г. Консоло е избран в Сената на италианския парламент от партията "Национален съюз", оглавявана по онова време от Джанфранко Фини.

Впоследствие партията влиза в широката коалиция на Силвио Берлускони "Народ на свободата". От 2006 г. Консоло е член на Камарата на депутатите за два мандата.

През 2010 г. той изоставя "Народ на свободата" и става част от политическия проект "Бъдеще и свобода за Италия", който е в опозиция на четвъртото правителство на Силвио Берлускони

 През 2013 г. се кандидатира за нов сенаторски мандат, този път от листата "С Монти за Италия" на Марио Монти, но не е избран, припомня "Матино".

Джузепе Консоло беше удостоен през 2016 г. с титлата "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет.

В съобщението по повод церемонията по присъждане на тази титла на сайта на университета тогава се цитират се думите на професор Сашо Пенов, декан на Факултета по право, който казва: 

"В своята практика професор Консоло се придържа последователно към един от основните принципи на правото, че човек е невинен до доказване на противното.

Той успява, влагайки цялото си сърце, да отстоява този принцип и да го прилага в практическата част на правото, включително и в процеса срещу българския гражданин Сергей Антонов".

В публикацията на сайта на университета се припомня, че в качеството си италиански парламентарист "професор Консоло отстоява позицията си, че правото е система от ценности, които всички трябва да спазваме".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна