Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" обяви в Китай пакт за "национално единство" с други палестински фракции

Снимка: Алами/Ройтерс

Ислямистката групировка "Хамас" обяви днес, че е подписала споразумение в Пекин с други палестински организации, сред които съперниците "Фатах", за работа в посока на "национално единство". Китай определи това като сделка за съвместно управление на Газа след края на войната, предаде АФП.

Китайският външен министър Ван И, който прие високопоставени представители на "Хамас", "Фатах" и емисари на 12 други палестински групировки, заяви, че те са се съгласили да създадат "преходно правителство на националното помирение", което да управлява Газа след войната.

"Днес подписахме споразумение за национално единство и казваме, че пътят и заявяваме, че пътят към приключване на това пътешествие е националното единство. Ангажирани сме с националното единство и призоваваме за него", заяви представителят на "Хамас" Муса Абу Марзук след среща с Ван и останалите пратеници.

Съобщението идва над 9 месеца след началото на войната, започнала с изненадваща кървава атака на "Хамас" в Южен Израел, при която бяха избити около 1200 души, предимно цивилни, а други 250 бяха взети за заложници. Над 110 от тях все още са в Газа, въпреки че по данни на израелската армия 44 са мъртви.

При ответната военна кампания по данни на контролираните от "Хамас" здравни власти са убити близо 40 000 души. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна