Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Антонов се завърна начело на БФШ 2022

Васил Антонов с Нургюл Салимова след завръщането ѝ от Световната купа.
Снимка: Ани Петрова

Дългогодишният шахматен функционер Васил Антонов се завръща на председателския пост в Българска федерация по шахмат 2022, информираха от централата.

68-годишният бивш депутат от БСП бе начело на БФШ 2022 до декември миналата година, когато се оттегли и на негово място бе избрана доц. Венета Петкова.

"Като ръководител с много опит в управлението на българския шахмат, Васил Антонов ще спомогне за развитието на лицензираната национална организация в настоящата сложна обстановка. Доц. Венета Петкова ще продължи да подкрепя усилията на федерацията и да помага за нейната дейност и за развитието на българския шахмат. Тя бе избрана на два пъти от Общото събрание на федерацията за председател (през декември 2023 година и февруари 2024 година), но подадени жалби и процедурни хватки стопират вписването ѝ в ТРРЮЛНЦ", се казва в съобщението на БФШ 2022.

Българска федерация по шахмат 2022 бе лицензирана от Министерството на младежта и спорта през 2022 година. Тя опита да стане член на Международната федерация (ФИДЕ), но вместо нея за такъв бе приета конкурентната Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която в момента единствена има право да определя състава на България за международни състезания.

Заради проблемите в българския шахмат, които доведоха и до съдебни битки между двете федерации, се наложи и намесата на Министерството на младежта и спорта в лицето на бившия министър Димитър Илиев и настоящия временно изпълняващ функциите Георги Глушков, но до момента това се оказва без резултат.



По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени