Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИДЕ и ЕШФ искат от ММС да отнеме лиценза на БФШ 2022

Факсимиле от писмото на ЕШФ.
Снимка: БТА

Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейският шахматен съюз (ЕШС) изпратиха писма до Министерството на младежта и спорта, с които приканват министър Георги Глушков да отнеме лиценза на Българска федерация по шахмат 2022.

Причината двете централи да пишат едновременно до министъра е продължаващата патова ситуация, в която се намира българският шахмат. В края на миналата година ФИДЕ и ЕШС приеха за членство и признават единствено Българската спортна федерация по шахмат, докато Министерството на младежта и спорта е лицензирало Българска федерация по шахмат 2022 и досега не можеше да намери правно основание, с което да отмени решението си от 2022 година. От своя страна БФШ 2022 опитваше да докаже по съдебен път, че неправомерно не е била допусната до процедурата за кандидатстване във ФИДЕ и ЕШС, но по-рано този месец Спортният арбитражен съд в Лозана остави жалбата без последствия.

От ЕШС и от ФИДЕ изискват ММС да даде отнеме лиценза на БФШ 2022 и да го даде на БСФШ, тъй като в противен случай "участието на български шахматисти на европейски и световни първенства може да стане сложно отново, а е възможно България отново да бъде изключена от структурите", пише в писмото на ЕШС, подписано от президента Зураб Азмайпарашвили.

От ФИДЕ наричат ситуацията "неприемлива" и посочват, че според член 24, параграф 1, точка 12 от Закона за младежта и спорта министерството има право да отнеме лиценза на БФШ 2022.

"С уважение ФИДЕ изисква от Министерството на младежта и спорта да отнеме националния лиценз, даден на Българска федерация по шахмат 2022, и да го даде на българския член на ФИДЕ - Българска спортна федерация по шахмат", пише в писмото на ФИДЕ.

В противен случай световната организация заплашва, че българските шахматисти и българските клубове могат да бъдат лишени от участие в турнири под егидата на ФИДЕ, докато казусът не бъде решен.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени