Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболни клубове в Италия искат обезщетение от 3 млрд. евро от медийни агенции

Снимка: БТА

Италианските футболни клубове от Серия А и Серия В искат милиарди евро обезщетение от три медийни агенции за предполагаеми пропуснати приходи от продажбата на телевизионните права за излъчване на мачовете в чужбина в периода 2008-2018 година, се казва в документ от съда и други юридически източници.

Спорът е следствие от италианско антитръстово решение от 2019-а, което установява, че медийните агенции IMG, MP & Silva и Be4 са координирали действията си при наддаването за тв-правата, реално ограничавайки конкуренцията. Въпросното антитръстово решение накара близо две дузини клубове – сред които Милан, Фиорентина, Интер (Милано), Торино, и самата Лига Серия А да заведат дело в съда в Милано срещу въпросните три медийни агенции. Серия А иска около 1.8 милиарда евро под формата на пропуснати ползи.

А Франческо Англани – адвокат от кантората BonelliErede, която представлява някои от отборите – в това число Торино, Фиорентина и Рома заяви, че обобщено индивидуалните претенции нa клубовете надхвърлят сумата от 3 милиарда евро.

"За първи път в Италия се предявява иск в такива размери, който касае антитръстово законодателство, както и за причинени вреди от подобни картелни действия", обяви адвокатът. Някои от клубовете, които по време на разглеждания период са били в първото или второто ниво, сега са изпаднали в по-ниски лиги и една финансова компенсация би им помогнала много сериозно", казва още юристът.

Въпросните три медийни агенции отхвърлят всякаква отговорност и заявиха, че приходите, генерирани от продажбите, са в съответствие с пазарните цени, се посочва в документа.

Серия А е събрала около 1 милиарда евро от продажбата на правото на излъчване на мачовете зад граница за периода от 2008-а до 2018-а година. Правата за излъчване са основният източник на приходи за италианските клубове, но се оказаха далеч по-малко доходоносни, отколкото за английската Висша лига и испанската Ла Лига, особено след 2010 година.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени