Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне два финала в плуването в Париж предвижда Аврамчев

Георги Аврамчев
Снимка: БТА

Президентът на Българската федерация по плувни спортове (БФПС) Георги Аврамчев заяви в интервю за БТА, че очаква силно представяне и поне два финала на родните състезатели на Олимпиадата в Париж.

Игрите във френската столица ще бъдат открити официално тази вечер и ще продължат до 11 август, а България ще бъде представена в плувния турнир от Габриела Георгиева (100 и 200 метра гръб), Петър Мицин (400 метра свободен стил и 200 метра бътерфлай), Йосиф Миладинов (100 метра бътерфлай) и Любомир Епитропов (200 метра бруст).

На предишната олимпиада Миладинов единствен от българските плувци достигна до финал на 100 метра бътерфлай, като финишира осми.

„Очаквам поне два финала. Вярвам, че това е напълно възможно, ако те успеят да достигнат до личните си постижения. Всеки от тях има шансове. Йосиф, защо не Габи, Любо е европейски шампион. Мицин също показва страхотен потенциал, макар че е само на19 години. За него е първа Олимпиада и трябва да се събере, да е психически готов, за да може да разкрие възможностите си. Радващото е, че всички се чувстват добре и формата им върви възходящо. Естествено трябва и късмет, защото има дисциплини, в които разликите са много малки – в половин секунда се събират 20 плувци“, коментира Аврамчев за БТА.

"Тук сме с четирима плувци, което не е малко. Имахме повече покрити нормативи, но решихме са се откажем от някои от тях, за да може състезателите да се съсредоточат максимално върху най-силните си дисциплини. Надяваме да ги запазим максимално и те да постигнат възможно най-добри резултати. Нашите плувци са млади и е важно да има спокойствие, защото са добре подготвени, но трябва да издържат и психически. Уверен съм, че ако това стане, резултатите ще дойдат", каза още Аврамчев.

Още в събота Епитропов ще плува в сериите на 100 метра бруст, а Мицин ще стартира на 400 метра свободен стил.

Той смята, че спортът в България се развива добре, след като спортистите от страната в Париж ще бъдат 46, с четирима повече в сравнение с предишните Игри в Токио 2020.

"Спортът в България като цяло се развива добре. Да, има и изоставане в някои спортове, но трябва бързо да си извлечем поуките и да се направят необходимите корекции, защото още от средата на август започва следващия олимпийски цикъл. Сега искам да пожелая на всички български състезатели да постигнат мечтите си", заяви Аврамчев.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени