Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на Игрите в Париж за откриването: Ако хората са се почувствали обидени, наистина съжаляваме

Олимпийският флаг, издигнат на Трокадеро по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, 26 юли 2024 г.;Снимка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на церемонията по откриването на Игрите в Париж се извиниха на католиците и другите християнски общности заради пародията на Тайната вечеря и едноименната картина на Леонардо да Винчи , предаде Ройтерс.

Сцената по време на церемонията, която следваше изображението на Леонардо на библейската сцена с Исус Христос и апостолите, които споделят последна вечеря преди разпятието на кръста, в Париж беше представена от участници от ЛГБТ+ общността. 

В Париж по време на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри 2024 г., 26 юли 2024 г.; Снимка:АП/БТАПред тях пя и гол певец с тяло, боядисано в синьо, който според замисъла на организаторите, представя Дионис (в долния десен ъгъл на кадъра по-горе).

"Ясно е, че никога не сме имали намерение да показваме неуважение към някоя религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на обществото", заяви на пресконференция говорителка на Париж 2024.

"Смятаме, че тази амбиция беше постигната. Ако хората са се почувствали обидени, наистина съжаляваме", добави тя.

А ттворческият директор и режисьор на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Париж Тома Жоли каза:

"Беше ли "Тайната вечеря"? Не, тя не беше моето вдъхновение. Вярвам, че беше много ясно от какво съм се вдъхновил. На масата идва Дионис. Той е там, защото е бог на празника, на виното".

"У мен няма да откриете никакво желание да се подигравам, да осмивам каквото и да е. Исках да направя една церемония, която поправя нещата, която помирява хората. Както и която потвърждава ценностите на нашата Република", заяви Жоли пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве, цитиран от АФП. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени