Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джордж Ръсел спечели Гран при на Белгия във Формула 1

Джордж Ръсел спечели Гран при на Белгия във Формула 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският пилот на Мерцедес Джордж Ръсел спечели Гран при на Белгия на писта "Спа" с изкчютелно добра стратегия само с едно спиране в бокса. Това е втора победа на британеца във Формула 1, като той остави зад гърба си именития си съотборник Люис Хамилтън (Великобритания), изоставайки на 526 стотни, а трети завърши австралиецът Оскар Пиастри с Макларън, на малко повече от секунда. Ръсел триумфира и в Сао Пауло (Бразилия) преди две години.

Челната петица се допълва от монегаска Шарл Льоклер с Ферари и актуалния световен шампион Макс Ферстапен от Нидерландия с Ред Бул.

По-нататък в класирането се наредиха британецът Ландо Норис с Макларън, испанецът Карлос Сайнс с Ферари, Серхио Перес от Мексико с Ред Бул, Фернандо Алонсо от Испания с Астън Мартин и французинът Естебан Окон с Алпин.

При старта на обиколката поведе пилотът на Ферари Льоклер, а веднага след него на първия завой излезе Люис Хамилтън. Британецът запази втората си позиция въпреки атаката на Серхио Перес с Ред Бул.

Още в първата обиколка стартиралият от 11-а позиция заради наказание световен шампион Макс Ферстапен изпревари няколко болида и излезе на 8-о място.

В третата обиколка Хамилтън изпревари на една от правите на Спа Льоклер и поведе колоната.

В седмата обиколка бе регистрирано първото отказване, като китайският пилот на Заубер Чжоу Гуанюй отпадна от борбата заради хидравлични проблеми.

В 12-ата обиколка лидерът Хамилтън влезе в бокса, за да си сложи твърди гуми и се върна на пистата на шеста позиция. Испанският пилот на Ферари Карлос Сайнс поведе в състезанието, но по-късно и той влезе в бокса за смята на гумите и отстъпи лидерската си позиция.

В средата на състезанието водеше Люис Хамилтън пред Шарл Льоклер и австралиеца Оскар Пиастри с Макларън.  

Малко по-късно Пиастри излезе начело пред британските пилоти на Мерцедес Джордж Ръсел и Хамилтън.  

След 30-ата обиколка Ръсел и Хамилтън изскочиха на първите две позиции и започнаха на трупат аванс през останалите. Трети в този момент бе Шарл Льоклер.

В 36-ата обиколка Оскар Пиастри при поредната си атака успя да изпревари Шарл Льоклер от външната страна и излезе на трета позиция.

Пет обиколки преди края испанецът Карлос Сайнс успя да изпревари Серхио Перес с Ред Бул и се изкачи на седмо място.

В последните пет обиколки имаше борба между Ръсел и Хамилтън за първото място, като първият успя да се защити при няколко атаки и записа една от най-паметните си победи във Формула 1 въпреки износените си гуми в края. Оксар Пиастри се приближи в края много до болидите на Мерцедес, но остана на трета позиция в състезанието.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна