Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калояна Налбантова завърши с победа на олимпиадата

Калояна Налбантова
Снимка: Ройтерс

Дебютантката Калояна Налбантова завърши с победа участието си на олимпийските игри в Париж.

Бадминтонистката се наложи с 21:18, 21:18 за 48 минути игра срещу представителката на домакините Шефей Ши във втория си мач от група А на турнира при жените и така зае второто място, а първа е водачката в световната номер 1 Ан Се-йон от Република Корея.

Мачът започна с гонитба в резултата точка за точка. 18-годишната Калояна не се притесни от бурната подкрепа за съперничката ѝ в зала „Порт дьо ла Шапел Арена“, включваща мегафони и тромби. След 6:6 обаче натурализираната китайка взе пет поредни разигравания и задължителната пауза в средата на гейма дойде при 11:6 за нея. След това възпитаничката на Стилиян Макарски отново изравни играта, не прибързваше в разиграванията и направи серия от четири поредни точки до 11:13. После стигна и до равенство при 14:14 с хубав удар по диагонала. Налбантова поведе при следващото разиграване с прецизно скъсено перо. Непредизвикани грешки на тийнейджърката позволиха на представителката на Франция отново да излезе напред. Българката не се предаде и отново поведе с 18:17. След грешка на съперничката на мрежата 74-ата в света Калояна стигна до 20:18 и спечели при първия геймпойнт, след като Ши реши, че перото е в аут, а то беше в корта.


Във втората част оспорваният характер на играта се запази. Бадминтонистката от Първомай направи красиво скъсяване по диагонала за да стигне до 11:8 на почивката. Азиатката изравни при 16:16 след грешка на българката на мрежата. После Калояна пак поведе в резултата с 18:16. Стигна се до ново равенство при 18:18 обаче. Перфектен смач с отскок на Налбантова я доведе до 20:18 и два мачпойнта. Шефей изкара перото в аут при първото разиграване и нашата представителка заслужено спечели.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна