Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симон Байлс изведе САЩ до отборната титла в турнира по спортна гимнастика за жени

Симон Байлс
Снимка: БТА

Симон Байлс изведе САЩ до олимпийската отборна титла по спортна гимнастика за жени на Игрите в Париж.

Американката имаше проблеми с психичното здраве в Токио, но 27-годишната състезателка се завърна в спорта и отново доминира.

Байлс спечели пето олимпийско злато в кариерата си. Заедно със съотборничките си Джордан Чайлс, Джейд Кери, Хезли Ривера, и шампионката в многобоя от Токио 2020 Суниса Лий, доминираха изцяло и събраха 171.296 точки.

Италия взе сребро със 165.494 точки в първия си олимпийски отборен медал по спортна гимнастика от 1928 година насам, а Бразилия взе бронз и завоюва първо отличие в тази дисциплина.

Това е общо четвърто отборно злато на Олимпийски игри за САЩ и трето в последните четири игри. На Игрите в Токио американките останаха след тима на Русия, който не участва в Париж.

Най-добрият резултат от 14.900 на прескок в първата от четирите ротации успокои Байлс, след като проблемите с психичното й здраве я оставиха без злато в Токио преди три години.

Американските гимнастички поведоха още от първия уред. Байлс изглеждаше стабилен на смесена успоредка, уверена на гредата и невероятна на земя, докато великата тенисистка Серина Уилямс наблюдаваше от трибуните.

Симон Байлс имаше проблеми с прасеца и глезена й беше превързан по време на квалификацията. Но този път тя изглеждаше напълно готова и се цели към още четири златни медала в индивидуалните състезания, започвайки в четвъртък с финала в многобоя.

спортна гимнастика, отборно жени:
1. САЩ (Симон Байлс, Джордан Чайлс, Джейд Кери, Хезли Ривера, Суниса Лий)  - 171.296 точки
2. Италия   - 165.494
3. Бразилия - 164.497


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна