Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еквадорец и китайка спечелиха на 20 км спортно ходене

Китайката Цзяю Ян пресича финала.
Снимка: БТА

 Еквадорецът Даниел Пинтадо  и китайката Цзяю Ян спечелиха титлите на 20 километра спортно ходене на олимпийските игри в Париж. Това бяха първите дисциплини в леката атлетика.

Състезанието при мъжете беше отложено с половин час заради буря с дъжд, светкавици и гръмотевици във френската столица, а след старта световният вицешампион от Будапеща 2023 на 35 километра Пинтадо триумфира с време 1:18:55 час. 

Еквадорецът атакува в последните два километра и изпревари друг южноамериканец Кайо Бонфим от Бразилия, който финишира втори на 14 секунди зад победителя.

Трети се нареди световният шампион в дисциплината Алваро Мартин (Испания) с 1:19.11 час. Защитаващият титлата си от Токио 2020 Масимо Стано (Италия) се размина със сантиметри с ново класиране на подиума. Той остана четвърти на секунда зад Мартин.

Световната шампионка от Лондон 2017 Ян финишира за 1:25.54 час. 28-годишната китайка поведе още след петия километър и до края на позволи да бъде задмината.

Втора на 25 секунди финишира световната шампионка Мария Перес от Испания. Така тя си осигури среброто, след като на предишната Олимпиада в Токио остана извън подиума на четвъртото място.

С бронза се окичи световната вицешампионка Джемима Монтаг (Австралия), която постави континентален рекорд с 1:26.25 час. Монтаг беше шеста на Игрите в японската столица.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна