Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайка отстрани Швьонтек и ще играе за олимпийската титла

Чжън ликува след последната точка.
Снимка: БТА

Китайката Цинвън Чжън поднесе най-голямата изненада в турнира по тенис при жените на олимпийските игри в Париж като острани абсолютната фаворитка Ига Швьонтек от Полша и се класира за финала.

Шестата в схемата Чжън се наложи с 6:2, 7:5 над Швьонтек, която на същия този корт "Филип Шатрие" спечели четири титли от "Ролан Гарос", включително и всяка от последните три възможни.

За Чжън това е втори значим финал през сезона след този, който тя игра на Откритото първенство на Австралия в началото на година, когато отстъпи пред Арина Сабаленка от Беларус.

Срещу водачката в схемата Швьонтек Чжън успя да направи много добър старт и реализира три пробива в първия сет, за да го спечели с 6:2 след само 39 минути.

Много по-драматичен се оказа вторият сет. В него Швьонтек поведе с 4:0 гейма, но в играта на полякинята настъпи нов необясним спад.

Чжън успя да изравни за 4:4, а малко след това проби за трети път в сета при 6:5. В последния гейм китайката отрази една възможност за пробив пред Швьонтек и от първия си мачбол затвори двубоя.

Най-голямата разлика между двете дойде от броя на непредизвиканите грешки. Чжън направи 13, докато за Швьонтек те бяха цели 36.

На финала китайката ще срещне победителката от двубоя между Дона Векич от Хърватия и Анна Каролина Шмиедлова от Словакия. Швьонтек пък ще срещне загубилата в мача за бронзовия медал.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна