Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК защити решението си за допускане на двете боксьорки в Париж

Имане Хелиф (в червено) вече започна участие в Париж.
Снимка: БТА

Международният олимпийски комитет (МОК) защити решението си да позволи на двете дисквалифицирани от ИБА боксьорки да се състезават на Олимпиадата в Париж, въпреки продължаващия спор за пола им, като твърди, че състезателките са жертва на агресия.

Алжирката Имане Хелиф, която спечели двубоя си срещу италианката Анджела Карини в Париж само за 46 секунди, и двойната световна шампионка от Тайван Ю-Тин Лин, която ще излезе на ринга днес, получиха разрешение да се състезават на Игрите във френската столица. Светкавичната победа на Хелиф обаче предизвика още по-голям натиск върху МОК заради взетото решение.

И двете боксьорки бяха дисквалифицирани на Световното първенство през 2023 година с основанието, че не са изпълняват правилата за допустимост на Международната боксова асоциация (ИБА), които не позволяват на спортисти с мъжки XY хромозоми да участват в състезания за жени.

Но ИБА бе изключена от структурите на МОК през миналата година поради проблеми с управлението и финансите, а олимпийският орган администрира турнира по бокс в Париж.

От МОК казват, че решението на ИБА да дисквалифицира боксьорките е произвол и е основната причина за вълната от коментари, в която се включиха хора като британската авторка Джоан Роулинг и милиардера Илън Мъск, които изразиха несъгласието си срещу тяхното участие на Игрите.

"Тези две спортистки бяха жертви на внезапно и произволно решение на ИБА. Към края на световното първенство през 2023-а те внезапно бяха дисквалифицирани без надлежен процес. Според протокола от ИБА, достъпен на уебсайта им, това решение първоначално е взето единствено от генералния секретар и главен изпълнителен директор", се казва в изявление на МОК.

Някои спортове са ограничили нивата на тестостерон, разрешени за спортистите, които участват в състезанията за жени, докато други забраняват това за всички, които са преминали през мъжки пубертет.

Разликите в половото развитие са група от редки състояния, включващи гени, хормони и репродуктивни органи, а някои хора са отгледани като жени, но имат XY полови хромозоми и нива на тестостерон в кръвта в мъжкия диапазон.

МОК заяви, че правилата за допустимост се основават на тези от Игрите в Токио през 2021 година и не могат да бъдат променяни по време на състезание.

"Сегашната агресия срещу тези спортисти се основава изцяло на това произволно решение, което беше взето без никаква подходяща процедура – ​​особено като се има предвид, че те са се състезавали в турнири от най-високо ниво в продължение на много години. МОК е натъжен от малтретирането, на което боксьорките са подложени в момента. Всеки има право да практикува спорт без дискриминация", се посочва още в изявлението.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна