Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертно мнение: Морално ли е участието на боксьорки с мъжки полови белези?

Хелиф (в червено) разплака Карини на ринга вчера.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с все по-разрастващия се скандал на Олимпийските игри около пола на две от боксьорките, участнички в турнира при жените, потърсихме експертно мнение по темата. То е на завеждащ отделението по ендокринология в МБАЛ Уни Хоспитал в град Панагюрище д-р Христо Чалъков. Той разкри в специално интервю за БНР медицинските аспекти, добави и своето мнение за моралния аспект на казуса.

Както е известно, алжирката Имане Хелиф, която спечели двубоя си срещу италианката Анджела Карини в Париж само за 46 секунди, и двойната световна шампионка от Тайван Ю-Тин Лин, която ще излезе на ринга днес, получиха разрешение да се състезават на Игрите във френската столица.

"Нека да разделим нещата и да коментираме първо от медицинска гледна точка. Доколкото разбрах, и двете боксьорки са отстранени от предишно състезание заради доказано наличие на XY 23-а хромозомна двойка, която говори за мъжки пол, генетичен мъжки пол. От медицинска гледна точка има четири пола - генетичен, при който жените притежават генетична двойка ХХ хромозоми, а мъжете имат ХY хромозоми. Следва така нареченият жлезен пол - тоест дали имаш тестиси или имаш яйчници, това са половите жлези. Третият - въз основа на тези жлези се определя фенотипният пол, или как изглеждаш външно. Секретираш тестостерон от тестисите - изглеждаш като мъж, съответно нямаш тестостерон, секретираш от яйчниците естрадиол - изглеждаш като жена. И четвъртият пол - това е психическият пол. В днешно време обикновено се говори за трансжена или трансмъж. Това за мен е отклонение  по МКБ или Международна класификация на болестите и се нарича полова дисфурия. Тоест - първите три пола са еднопосочни и влизат в колизия, в противоборство с четвъртия пол. Това нещо би трябвало да се лекува в специални институции. Това е моето мнение по отношение на половете."

"Сега, за тези два случая, с изследвания при тях е доказан генетичният им пол. Но не знам дали може да бъде доказан жлезният им пол. Дали те имат тестиси или са ги премахнали. Очевидно те не взимат хормоните на противоположния пол, тъй като те имат обособена мускулатура и силен удар, който не е характерен за жени. В крайна сметка пак опираме до това дали имат тестиси, което не знам как ще се докаже.Те биха могли с тренировки и допълнителни средства, а не само тестостерона да се изследва, тъй като има много анаболни хормони с андрогенен и анаболен ефект,  които няма да се хванат от този крайно недостатъчен анализ по отношение на това дали взимаш средства, които могат да повишат силата на твоята мускулатура."

"Тук има два момента, които трябва да се изяснят. Те, като са генетично мъже, най-вероятно са останали мъже, защото това кореспондира с фенотипа по отношение на мускулатурата. Те могат да твърдят много неща, но при нас тук се къса брънката, защото нямаме информация какъв е техният жлезен пол. А те как изглеждат външно? Има едно рядко заболяване, което при различните раси се среща с различна интензивност, но при бялата раса е много рядко - едно на сто, едно на 200 раждания, при което имаме смущения при синтеза на стероидните хормони, част от които е и тестостеронът. Има там ензимен дефицит и се отделят повече мъжки полови хормони. И тези жени фактически могат да имат клитор подобен на пенис. Ако тя е фиксирана като такова нещо, тя ще има закърнели яйчници, а клиторът й ще изглежда като малък пенис, във връзка с понижения синтез на тестостерон. Но това се развива на фона на XX генетичен пол."

"Участието на тези боксьорки на Олимпийските игри категорично не е морално и цялото ми същество се бунтува заради тази несправедливост. Това категорично е нечестно! Ако цялата тази кенсъл култура се задълбочи, а в нея рубрика е и джендърството,  трябва да се помисли тези хора да се обособят в трета категория в спорта. Не трябва мъж да се бие с жена, това е несправедливо", завърши д-р Христо Чалъков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени