Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мали къса дипломатическите отношения с Украйна

Бойци от сепаратистка групировка на туарегите.
Снимка: Ройтерс

Мали обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Украйна, след като военен представители каза, че Киев е имал роля в смъртоносните боеве край границата с Алжир миналия месец, предаде Би Би Си.

Десетки малийски войници и наемници от руската частна военна компания "Вагнер" бяха убити в дните на сблъсъци с туареги сепаратисти и бойци, свързани с "Ал Кайда".

Андрий Юсов, говорите на украинското военно разузнаване, заяви миналата седмица, че бунтовниците са получили "нужната информация", за да осъществят атаките.

Полк. Абдулай Маига заяви, че правителството му е шокирано да чуе това твърдение и обвини Украйна в нарушаване на суверенитета на Мали.

Коментарите на Юсов "признават украинското участие в страхливата изменническа и варварска атака на въоръжени терористични групировки", която доведе до смъртта на малийски войници, се посочва в становище на Маига.

Мали е решила да прекрати отношенията "незабавно", каза той.

Миналата седмица малийската армия призна за "значителни" загуби по време на няколкодневни боеве, избухнали на 25 юли.

Според съобщенията малийски и руски сили са попаднали на засада на туареги бунтовници и бойци от свързаната с "Ал Кайда" "Джмаат Нусрат ал Ислам уал Муслимин"

Нито малийските военни, нито "Вагнер", която се модифицира в "Африкански корпус", са дали подробности, но се смята, че жертвите на "Вагнер" са между 20 и 80.

Импровизиран мемориал край Кремъл в памет на покойния лидер на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, 29 юли 2024 г./БТА

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна