Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН върна на президента Румен Радев третия мандат - неизпълнен

"Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство, връчен ѝ от президента Румен Радев. 

Какви са мотивите за това решение? 

В понеделник ИТН връщат третия мандат неизпълнен

"Първо, искам да ви благодаря за усилията да оползотворите успешно третия и последен мандат в една много сложна политическа обстановка. Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това вече не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси. Блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на изборите, а дори съмнение в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата. Решението на тази вече твърде дълго продължила политическа криза е в ръцете на политическите партии…", заяви държавният глава пред представителите на ИТН.

От своя страна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов подчерта:

"Благодарим за доверието, че връчихте третия мандат на нас…Ако има някакъв позитивизъм в това, което се случи, е това, че разговаряхме с представители на всички политически партии без една. Нито първият мандат разговаря с всички политически партии, нито вторият. В някаква степен се постави основа на чуваемост…Установихме, че нямаме що се отнася до целите пред страната особени различия и бихме могли да вървим заедно по този път. Може би това е една добра основа следващия път да не изпаднем в същата ситуация. Така че връщаме мандата неизпълнен".

Президентът коментира, че му предстои отново да назначи служебно правителство:

"Списъкът с възможните премиери става още по-къс и частично се обнови с избора на г-жа Рая Назарян за председател на Народното събрание. Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да проведем този разговори. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера има ли промяна в тяхното становище", след като отказаха категорично да поемат поста. 

След срещата при президента Тошко Йорданов коментира пред журналисти, че ИТН са гласували против промените в Конституцията и одобрилите ги да си носят отговорността:

"Същите тези, които промениха Конституцията, вкараха двама партийно назначени в КС и съответно тази тема за служебните кабинети се блокира…В следващото НС картината зависи от български избирател".

Йорданов отказа да посочи дали неговата партия ще подкрепи Димитър Главчев за служебен премиер до изборите като посочи, че отговорността е на президентската институция.

Преди ден лидерът на формацията Слави Трифонов обяви с пост във Facеbook, че връщат мандата, а "българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно на предстоящите избори".

Припомняме ви, че в събота от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че няма да подкрепят създаването на редовно правителство с третия мандат. От ПП-ДБ пък заявиха, че ще информират колективните си органи и ще вземат решение за третия мандат, което така и не бе оповестено.

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", категорично заяви, че няма как да участват в правителство, в което има представители на ГЕРБ и ДПС.

"БСП за България" констатираха много сходни виждания с ИТН, а и с депутатите от ДПС, нечленуващи в парламентарна група, също бе постигнато съгласие.

Първи обаче бяха срещите, насрочени с независимите депутати от "Величие", близки до Ивелин Михайлов. Единствена дойде Красимира Катинчарова, с която не бе постигнато съгласие. След това ИТН се срещна и с депутатите около бившия председател на ПГ на "Величие" Николай Марков, с които установиха много общи теми и виждания.

Така вече е сигурно – подкрепа за създаване на редовен кабинет няма и отиваме на предсрочни парламентарни избори наесен. Това ще са седми парламентарни избори в рамките на последните 3 години.

По Конституция след провала и на третия мандат, президентът трябва да насрочи нови избори в двумесечен срок. Държавният глава трябва да назначи служебен премиер и предложено от него служебно правителство, след като проведе консултации с парламентарните групи. За консултациите и назначаването на служебно правителство Конституцията не поставя срок.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна