Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TikTok спира окончателно схемата "награди срещу активност" в страните от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалната мрежа за споделяне на видеоклипове "ТикТок" (TikTok) е поела "правно обвързан" ангажимент да спре окончателно в страните от Европейския съюз достъпа до свое приложение, което предлага награди за потребителите, които изпълнят определени задачи. Това съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

ЕК обяви също, че е прекратила своето разследване срещу тази практика на "ТикТок", която е собственост на китайската корпорация "БайтДенс" (ByteDance).

Еврокомисията разследваше приложението "ТикТок лайт" (TikTok Lite), което предлага награди за тези, които гледат видеоклипове в социалната мрежа, споделят ги с други потребители и канят свои приятели да се присъединят към платформата, като е изискала доказателство, че тази дейност е съобразена с изискванията на европейския "Акт за цифровите пазари" (DMA).

Той задължава "големите онлайн платформи" да правят оценка на риска, който може да възникне от тяхната дейност и да предотвратяват евентуалните опасности, на които може да бъдат изложение потребителите им. 

Европейската комисия обяви, че е разпоредила да бъде доказано, че новата функция на "ТикТок" не води до пристрастяване сред потребителите, най-вече сред по-младите сред тях.

Притежаваната от китайска компания социална мрежа е трябвало да докаже също така, че приложението ѝ "ТикТок лайт" не създава опасност от разпространението онлайн на незаконно съдържание.

След като на "ТикТок" е бил даден срок от 48 часа да изпълни тези изисквания, онлайн платформата е обявила, че ще спре дейността на схемата "награди срещу активност".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна