Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основните индекси на Уолстрийт откриха днешната търговия със срив

Снимка: БНР архив

Основните индекси на Уолстрийт откриха днешната търговия със срив, а инвеститорите се опасяват, че САЩ навлизат в рецесия след слабите данни за трудовия пазар, оповестени в петък, и решението на Управлението за федерален резерв (УФР) по-рано през седмицата да остави основните лихви без промяна поне до септември, предава Ройтерс.

Промишленият Дау Джоунс загуби 681,07 пункта или 1,71 на сто до 39 056,19 пункта.

По-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 спадна със 185,42 пункта или 3,66 на сто до 5151,14 пункта.

Високотехнологичният Насдак се срина с 1063,63 пункта или 6,34 на сто до 15 712,53 пункта.

По-рано президентът на Управлението за федерален резерв в Чикаго Остан Гулсбий коментира пред Си Ен Би Си, че САЩ не изглеждат като страна в рецесия, въпреки обявените в петък по-слаби от очакваното данни за трудовия пазар.

Той допълни, че ръководителите на УФР трябва да следят внимателно ситуацията, за да не изпуснат момента да свалят лихвените проценти.

"Искате да сте рестриктивен, ако смятате, че има опасност от прегряване.(...) Данните, според мен, не изглеждат като прегряване", каза Гулсбий, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че разпродажбите на фондовите борси продължават след слабите данни в петък и решението два дни по-рано на УФР да остави основните лихви без промяна.

По време на азиатската търговия по-рано през деня японският фондов индекс Nikkei се срина с цели 12,4%, падайки под нивото от 33 000 пункта за пръв път от края на 2023 г., докато японската валута поскъпна към 143 йени за един щатски долар за пръв път от началото на януари тази година.

Европейските борси също задълбочиха своите спадове на фона на общите разпродажби на акции в глобален план. Към края на днешната европейска търговия общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,3%, немският DAX 30 - с 2,1%, френският CAC 40 - с 1,78%, а британският FTSE100 - с 2,25%.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна