Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кондева би останала здравен министър, ако бъде поканена за поста

Служебният здравен министър Галя Кондева
Снимка: БТА

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева би останала на поста си, ако бъде поканена в следващ служебен кабинет.

Тя обаче посочи пред bTV, че на този етап не е разговаряно с нея.

Димитър Главчев би приел да бъде отново служебен премиер

"Приех това предизвикателство с ясната отговорност и с експертизата, която имам. С екипа, с който работим, създадохме ядро, така че по-скоро – да", каза тя.

Кондева уточни, че дали ще продължа тя, или друг, не е толкова важно.

"Важното е да има стабилност и спокойствие, системата да продължавала да с политиките по Плана за възстановяване, с детската болница, със специализациите. Има много добри идеи, наследени и от предишни управления на ведомството", посочи тя.

Кондева коментира и въпросът със строежа на Националната детска болница.

"За да поиска разрешение да заработи, тя трябва да извърви пътя, свързан с определяне на структура, капацитет, персонал", коментира тя.

По думите й това ще е един период от една – две години, в който от Министерство на здравеопазването, съвместно с Обществения съвет на болницата, да могат да определят тези параметри.

"В момента с първоначалния доклад, който сме получили от консултантския консорциум, се предвижда да има 404 легла, разпределени в 24 клинични структури", посочи Кондева и отбеляза, че тези легла са постигнати като предложение след подробен анализ от страна на консултантите.

"Нашето предложение в момента към тях, което изпратихме вчера, е за 422 легла. Обсъжда се също необходимостта от детска психиатрия", посочи министърът.

Тя коментира и липсата на контрол по отношение на продажбите на райски газ под различни форми, като отчете, че проблемът е много наболял.

По думите ѝ са изготвени две нормативни промени за забраната за продажба на райския газ, която да обхване всички възрастови групи, а не само лицата до 18 години, както е било досега и от друга страна санкцията да бъде значителна.

Министърът информира, че подкрепа за нормативните промени е дадена от всички народни представители и изрази надежда те да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите.

Служебният министър съобщи още, че до края на годината идват следващите два хеликоптера за спешна медицинска помощ.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна