Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ощетената Светлана Каменова: Не искам премия, бих си приела медала

Снимка: БТА

Боксьорката Светлана Каменова каза при прибирането си в България, че е удовлетворена от своята игра на Олимпийските игри в Париж, но не е разбрала какво се е случило на ринга, за да загуби мача си от Лин Ю-Тин от Тайван. Тя се обиди от въпроса дали би приела утешителна премия от световната федерация и допълни, че би си приела медала, ако й го дадат.

Българката, която се състезава в категория до 57 килограма при жените, приключи участието си на Игрите във френската столица след поражение с единодушно съдийско решение в четвъртфиналите. Дали обаче Каменова трябваше да се бие Лин, за която Международната боксова асоциация твърди, че не отговаря на условията за участие в турнира при жените. Тайванката беше дисквалифицирана по време на световното първенство в Ню Делхи миналата година, след като тя и алжирката Имане Хелиф в категория до 66 килограма дадоха положителни тестове за мъжки полови хромозоми.

"От моята игра съм удовлетворена. Спазих си тактиката и показах това, което трябва. Всички видяха. Няма какво повече да искам и няма какво повече да кажа. През цялото време не бях емоционална. Другите в националния отбор могат да потвърдят. Приех изключително достойно това, което се случва. Казах чрез показване това, което исках", заяви Каменова пред събралите се на Летище София репортери.

След края на двубоя българката направи с ръце знаха "Х", за да покаже, че само боксьори с Х-хромозома трябва да участват в турнира при жените. Тя добави, че не е говорила с тайванката нито преди мача, нито след него.

"(Старши треньорът на националния отбор) Борислав Георгиев не ме е разубеждавал да оставам на ринга. Той вярва в моите способности и аз съм му благодарна. Аз съм му се доверила на десет хиляди процента за подготовката, за тактическата част. Той не би ме хвърлил в нещо, в което знае, че няма да мога да се справя", каза още националката.

На въпрос дали смята, че тя, както и двете боксьорки, са се превърнали в заложници на битката между ИБА и МОК, Каменова отговори "вероятно, но аз с политика не се занимавам."

"След мача се прибрах, вечерях, чух се с близките ми и легнах. Не съм обсъждала с другите боксьори случилото се. Чух се първо с родителите ми, както и с няколко човека от залата, с които водим подготовка. Повече не съм вдигала на никой, защото няма как да обясня какво точно се е случило. Аз за себе си нямам обяснение какво се случи на ринга и извън ринга", добави 34-годишната Каменова.

"Цялото говорене преди мача със сигурност ми повлия, Няма как да е иначе. В такава ситуация човек е изключително податлив психически. Ти се готвиш да дадеш най-доброто от себе си, трябва ти максимална мобилизация. Нормално е такива неща да те разфокусират", коментира българката по адрес на ситуацията с боксьорките от Тайван и Алжир, за които писаха всички големи световни медии.

Каменова каза, че за момента не мисли за Олимпийските игри в Лос Анджелис след четири години.

"Сега е време да си почина и да отида на ваканция. През последните три години бях постоянно в тренировъчен цикъл и сега е време за почивка."

Тя бе попитана и дали е усетила нужната подкрепа, най-вече от страна на президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински. При пристигането си на летището боксьорката беше посрещната от група младежи, представители на организацията "Младежи за България".

"След мача Красимир Инински ми каза нужното, за да ме успокои. Чувствам подкрепата на Българската федерация по бокс и на държавата. Но след такъв мач е трудно човек да заспи. На Олимпиадата не съм отишла, за да печеля премии, а за да представя България."

Опитната боксьорка завърши изказването си с призив за това правилата да бъдат изяснени, за да стане ясно кой може да участва в турнирите по бокс при жените, но не изрази особена надежда, че Международният олимпийски комитет може да дисквалифицира Лин, както стана на световното първенство миналата година.

"Не зависи от мен дали може да се повтори това, което се случи на световното. На първо място обаче правилата трябва да бъдат изяснени. Каквото и да решат, аз ще приема решението на МОК", завърши Каменова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени