Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мухамад Юнус ще оглави временно правителство в Бангладеш

Носителят на Нобелова награда за мир за 2006 г. Мухамад Юнус ще оглави временното правителство на Бангладеш, след като бившата министър-председателка Шейх Хасина Вазед освободи поста и избяга от страната на фона на масови бунтове, предимно на студенти, срещу управлението й, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител на президента на Бангладеш.

Новината съобщи за АП по телефона Джойнал Абедин, прессекретар на президента Мохамед Шахабудин.

Абедин каза също, че останалите членове на ръководеното от Юнус правителство ще бъдат определени скоро, след обсъждане с политическите партии и други заинтересовани страни.

Водачите на студентските протести, командващите трите рода войски и членове на гражданското общество, както и някои бизнес лидери, имаха късно тази вечер среща с президента , продължила повече от пет часа, на която трябваше да се реши кой да оглави временното правителство.

По-рано студентите предложиха 84-годишния Юнус и заявиха, че той е съгласен. Очаква се скоро той да се завърне в страната от френската столица Париж, съобщават местни медии.

След като се взе решение, студентските лидери напуснаха официалната президентска резиденция, видимо удовлетворени от резултата от преговорите, посочва БТА.

Началникът на въоръжените сили на Бангладеш е решил военнослужещите да не откриват огън срещу мирни жители, за да въведат със сила комендантски час, и това е принудило бившата министър-председателка Шейх Хасина Вазед да подаде оставка и да напусне бързо страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама офицери от армията.

Посланието е било ясно - Шейх Хасина не може повече да разчита на подкрепата на армията, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени