Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Иванов е във финала в скока на височина в Париж

Тихомир Иванов
Снимка: Ройтерс

Тихомир Иванов успя да се класира за финала в скока на височина от Олимпийските игри в Париж.

Българинът записа постижение от 2,24 метра, а след това той не успя три пъти на 2,27 м е височина, която той не е преодолявал през този сезон.

Въпреки това той попадна сред 12-те състезатели, които ще спорят за медалите в дисциплината. 

30-годишният плевенчанин стигна до втори олимпийски финал в кариерата си при третото си участие на най-големия портен форум, след като при дебюта си остана десети в Рио 2016.

Иванов е шесткратен Балкански шампион (по три титли на открито и на закрито) и има личен рекорд от 2.31 метра от август 2017 година, а през май този сезон записа най-доброто си постижение от три години с 2.26 метра на турнир в Лимасол.  

Нито един от състезателите не скача на определената квалификационна норма от 2.29 метра, тъй като 2.27 метра се отазаха достатъчни за продължаване в борбата за медалите. Общо петима се справиха с тази височина.

Големите звезди в сектора - шампионите от Токио 2020 Джанмарко Тамбери (Италия) и Мутаз Еса Баршим (Катар), които поделиха титлата в японската столица с равен резултат от 2.37 метра, също влязоха във финала.

32-годишният Тамбери, който е настоящ световен и европейски първенец, лекуваше бъбречни проблеми в последните дни и дори беше в болница през миналата седмица, но все пак се справи с 2.24 метра от първия опит и това беше достатъчно.

33-годишният Еса Баршим, трикратен световен шампион и втори във вечната ранглиста на дисциплината с 2.43 метра, пък се стреми към медал от четвърта пордна Олимпиада след среброто в Лондон 2012 и Рио 2016 и златото в Токио 2020. Той постигна 2.27 метра от втори опит.

В пресявките изненадващо отпадна бронзовият медалист от Световното първенство в Юджийн 2022 и европейски вицешампион в зала от Истанбул 2023 Андрий Проценко (Украйна), който направи три фаула на стартовата височина от 2.15 метра.

Финалът е на 10 август от 20:00 часа.

По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени