Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко екипа огнеборци остават на източния фронт на пожара в планината Славянка

Снимка: БГНЕС

Няколко екипа огнеборци ще останат на източния фронт на пожара в планината Славянка, който снощи беше овладян. Водната гасителна линия, дълга повече от два километра, ще се използва и днес за доугасяване на огнищата.  

Над 150 служители на пожарната, горските стопанства и военните ще бъдат съсредоточени на новия пожар, който се прехвърли от Гърция към България. Там ще бъдат и двата испански самолета, които остават в България до пълното потушаване на пожара, заяви пред БНР комисар Валентин Василев, директор на областната пожарна служба в Благоевград:

"На западния фронт се отвори ново огнище и сега концентрираме силите и средствата там, като не оставяме източния. Цялата ни тежка техника, която може да подава водни количества, ще бъде на източния фронт. Но западната страна ни е приоритет, тъй като основната посока на разпространение в гръцка страна е запад и ние трябва да сме готови да посрещнем пожара оттам. Около 100 човека сме на терен, очакваме включване и на военнослужещите, които също трябва да бъдат разпределени. Мисля, че ще овладеем ситуацията". 

От днес вероятно ще бъде отменено дежурството в района на пожара при граничното село Църварица, тъй като пожарът там е напълно угасен.
Огънят възникна в петък в землището на селата Църварица и Илия, на десетина километра от границата със Северна Македония, и обхвана около 1000 декара гори, самозалесили се територии, сухи треви, изгоряха и 4 къщи и десетки кошери на местен стопанин.
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна