Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации с парламентарните формации в президентството

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на служебно правителство с парламентарните формации. 

Те са поканени на "Дондуков" 2 от 17.00 часа днес, предаде репортер на БНР.  

 На четвъртия ден, след като президентът пристъпи към изпълнение на процедурата по назначаване на служебната власт, все още няма избран от него кандидат за служебен министър-председател, а датата на предсрочния парламентарен вот остава неизвестна.

По думите на Румен Радев от снощи - съвсем скоро ще разберем датата, на която той ще насрочи предсрочния парламентарен вот. 

13 и 20 или 27 октомври са трите възможни недели през октомври за провеждането на избори, като вероятно президентът ще обсъди темата с политическите сили в рамките на консултациите. Те са задължителни по силата на разписаната в Конституцията процедура. 

Определянето на датата съвпада и с назначаването на служебното правителство, включително служебния премиер, а държавният глава все още търси измежду няколко потенциални кандидати.

"Водя разговори с тези хора. Някои от тях са дори извън страната и ние трябва да се отнесем изключително сериозно към всяка една от тях, защото те станаха изключително малко. Това е важен въпрос".

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер. Така останаха управителят на БНБ и двама от тримата подуправители, председателят на Сметната палата - в случая настоящият премиер Димитър Главчев, който би се съгласил и двамата му заместници - Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Дали на консултацията днес все пак ще присъства посочен за служебен премиер, или той ще бъде излъчен, след като Радев чуе официално нагласите на политическите партии, предстои да разберем:

"Конституцията допуска и двата подхода - да има кандидат за премиер, който да присъства, и да няма кандидати", коментира държавният глава, който отново даде да се разбере, че е крайно критичен към опита да се смени Рая Назарян от шефското място в парламента, за да се осигури "удобен потенциален премиер":

"Явно тези са забравили, че последната дума в този процес имам аз и аз никога, трябва да е ясно, няма да назнача този човек, ако ще и да е Господ, защото никога не бих легитимирал едно такова омерзително отношение към българския парламент".

Създалата се ситуация Радев обяснява с, както той ги нарича, вторичните трусове от злополучните промени в Конституцията, които по думите му "имат дори по разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна