Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлес Пучдемон се върна в Барселона след 7-годишно изгнание, полицията го търси

Каталунската полиция проверява автомобили край Барселона в опит да залови Карлес Пучдемон, 8 август 2024 г..
Снимка: АП/БТА

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който пренебрегна заповедта за арест и след 7-годишно изгнание се появи на митинг в Барселона, отново изчезна, преди полицията да успее да го задържи, предава Ройтерс, цитиран от БТА.

Пучдемон говори от трибуна пред хиляди свои поддръжници в близо до регионалния парламент:

"Днес много хора си мислеха, че ще празнуват моя арест и смятаха, че това наказание ще подкопае нашата убеденост.(...)Днес аз дойдох, за да ви напомня, че ние още сме тук! Ние сме още тук, защото нямаме право да се отказваме", каза той. 

След като завърши речта си, Пучдемон изчезна зад сцената.

Високопоставени представители партията му "Заедно за Каталуния", сред които председателят на местния парламент Жозеп Рул, както и членове на умерената сепаратистка партия Републиканска левица на Каталуния, оглавяваща регионалното правителство, се отправиха на шествие към каталунския парламент.

Там започна дебат преди гласуването на кандидатурата на социалиста Салвадор Иля за нов ръководител на регионалното правителство, с чието избиране би се сложил край на сепаратисткото управление на региона. 

Обсъждането обаче протече на фона на объркване и спекулации относно местонахождението на Пучдемон, като всички бяха изненадани от неговото изчезване. 

Говорителка на каталунското вътрешно министерство потвърди информацията, че Пучдемон е избегнал ареста. Тя посочи, че  полицията е блокирала пътища в опит да го залови. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна