Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Андреев сложи край на кариерата си

Божидар Андреев с отличието си.
Снимка: БОК, Йордан Петков

Божидар Андреев заяви, че смята да прекрати кариерата си, след като е изпълнил целта си със спечеления бронзов медал в категория до 73 килограма на олимпийския турнир по вдигане на тежести в Париж.

При второто си участие на най-големия спортен форум българинът записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването и заслужи място на почетната стълбичка, донасяйки първи олимпийски медал за страната в щангите от 20 години.

"Чувствам се много добре. Всичко беше измерено до последния килограм. Можех и още повече да направя. Не беше максимума, но целта беше медал. Не случайно направих шест успешни опита. Благодаря на треньорите ми, на всички, които са ме подкрепяли и са били до мен. Постижението, което направих, е благодарение и на моя, и на техния труд. Винаги има болки, нормално е. Все пак тренираме вдигане на тежести, а не нещо друго. Това са щанги, тежко е. Но стабилен ли си психически, нищо друго не може да те спре", коментира 27-годишният Андреев.

"Моята цел беше медал, без значение какъв. Доволен съм, че я постигнал. След предишната Олимпиада ми минаваше мисълта да се откажа. Беше ми наистина много трудно. Тогава си бях ударил и рамото седмици преди състезанието в Токио. Но вече бях обещал да взема медал от олимпийски игри и нямаше как да не продължа. Радвам се, че изпълних това обещание", допълни той.

Андреев смята да приключи със състезателната си кариера.

"Засега това е точката на моята кариера. Мисля да спра. Оттук-нататък си взимам доста дълга почивка, може и години да са. Ще дам път на младите. На този етап не съм мислил за треньорска работа", каза той.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени