Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Учителите с различна ориентация и децата са си свободни хора!

Къде в закона пише, че ще изключат хомосексуален ученик от училище?

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Това е битка за децата. Не за дискриминация, не за омраза, а за запазване на българското дете здраво до 18 години. Оттам нататък да решава дали иска да си променя пола", така левият депутат Корнелия Нинова коментира пред bTV промените в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на "Възраждане".

Забрана за популяризиране на идеи за полова идентичност, различна от биологичната, в детски градини и училища

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът, а Нинова попита:

"Къде в закона пише, че ще изключат хомосексуален ученик от училище? Пише – не пропагандирайте. Това не е пропаганда. Той си е такъв, какъвто е. Уважавайте го, не го обиждайте. Става дума за учебни помагала и хормонални терапии. Нека не изкривяваме темата. Учителите с различна ориентация и децата са си свободни хора. Просто да не става практика в училище, да не стане нормално да ги образоваме, че могат да избират пол, различен от физическия".

По думите ѝ не е проблем това да се прави с хора, навършили 18 години, които са пълнолетни, зрели.

"Ние не сме против различните. Не сме против всеки да избира интимния си живот и партньор, но не сред децата, защото са малки и незрели", добави тя.

Според нея е противоестествено да се прави хормонална терапия на малолетни, с която се спира развитието в пубертета и да се внушава, че те могат да си избират пол, различен от мъж и жена.

"Не пипайте децата, до 18 години не им промивайте мозъците", настоя Нинова и обясни, че знае примери от Великобритания и Испания за прилагане на хормонални терапии.

"Синът ми не си е променил вижданията поради това, че е учил в САЩ. Аз се гордея с моя син. Заради моя син и българчета като него знамето на България се е вяло по всички кътчета на света, защото те са най-добрите по математика, в момента по изкуствен интелект. Синът ми миналата седмица чете лекции в Оксфорд. По-миналата седмица беше във Виена, където представи проект за технологичната революция за изкуствения интелект. Преди дни беше в българския институт INSAIT, където помага на български млади учени. Той ме подкрепя. Важен е смисълът на закона - да си предпазим децата. В Калифорния, където той е докторант, IT гигантите започват да си изнасят активите заради наложени джендър правила", каза още Корнелия Нинова.

Протестиращи поискаха президентско вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени