Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датата за предсрочния вот е ясна: 20 октомври - пред урните и машините

Снимка: БГНЕС

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.

Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет. 

"Възлагам Ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и консултациите с политическите партии, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. В тази връзка, Вие следва да представите проект за състав и структура на служебен кабинет най-късно до 19 август", каза Радев на "Дондуков" 2.

Подавайки папката с решението си на Горица Грънчарова-Кожарева, Радев каза, че в настоящия момент тя е единственият възможен кандидат за служебен премиер. 

"Искам да Ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача. Убеден съм, че ще вложите своите сили и опит, за да имаме служебен кабинет”, каза държавния глава.

Румен Радев благодари на служебния премиер Димитър Главчев за усилията, постигнатите резултати и за това, че е поел отговорност в труден момент, когато всички останали кандидати от списъка са отказвали.

Обясни, че винаги, когато е съставял служебни кабинети, се е стремял премиерът да бъде равно отдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура, обаче е нямало как този принцип да бъде приложен при избора на Главчев втори път, защото отказът на всички останали и без това в късия списък на потенциални министър-председатели, на практика са го оставили без избор.

Радев допълни, че през изминалите месеци около кабинета "Главчев" се е натрупало напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт.

"Кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я донапряга допълнително, и наистина кабинетът на господин Главчев в тази ситуация трудно би постигнал тази цел, особено на фона на изострената започнала вече предизборна кампания на едни много оспорвани бъдещи избори", обясни президентът.

Радев поздрави Главчев, че сам е осъзнал реалността и е предприел достойна постъпка като се е отказал от намерението да поиска да е втори път служебен премиер.

"Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност. Ще съставя кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", отвърна му Кожарева.

"Основната задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори", подчерта още тя.

Припомням ви, че по-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявката си да поеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение. Малко след това от президентството обявиха, че Румен Радев е избрал Кожарева, за да ѝ връчи мандата.

Горица Грънчарова-Кожарева – новият служебен премиер на България

Очаквайте подробности!

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени