Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чествания за 75 години от откриването на Панагюрското златно съкровище от 2 до 8 декември

Кметът на община Панагюрище Желязко Гагов.
Снимка: БТА

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. 

БТА цитира кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов, който посочи, че честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова

Той отбеляза, че подобно честване се организира за първи път, а идеята е тържествата да придобият национален мащаб. 

Обединяваме усилията на няколко културни института - местни, национални и международни, общината и местния бизнес. В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките - бит, обреди, въоръжение и бойни изкуства, начини за обработка на златото, посочи Гагов.

Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал на виното и изложение на вина. Кметът отбеляза, че в Панагюрския край има "прекрасни винопроизводители, а повечето от марките носят тракийски имена".

Акцент ще бъде тридневна научна конференция, на която са поканени за участие представители на Националния музей на Египет, учени от Великобритания и други държави.

За годишнината се изготвя и документален филм. В него са включени автентични кадри, записи на откривателите и на тогавашния кмет, който разказва как е организирано транспортирането на находката до Пловдив, добави още Желязко Гагов.

Общината ще обяви и национален детски конкурс, посветен на темата. Той ще бъде в няколко раздела - есе, изобразително изкуство, дигитални послания и видео филми.

Кулминацията ще е на 8 декември с Орфеево шествие, което ще бъде последвано от концерт, който ще представи "съвременното Панагюрско златно съкровище, а именно - децата", обясни кметът на Панагюрище.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 година от тримата братя Дейкови. То съдържа девет съда с общо тегло малко над 6 килограма.  

До десети септември оригиналът на ювелирната находка е изложен за посетители в специално изработената зала трезор в Историческия музей в средногорския град.

През миналата година:

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна