Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Владимир Стефанов: Има проект за изграждане на Спортна болница от 80 - те години у нас

Здравна профилактика на спортистите и скрининг на внезапна сърдечна смърт

Водещ спортен травматолог е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата - "Имаме ли спортна медицина в България"

3
Д-р Владимир Стефанов, ортопед - Началиник на Клиниката по артроскопска травматология към ВМА - София
Снимка: ВМА

В края на Олимпийските игри в Париж посвещаваме този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" на темата - "Има ли спортна медицина в България?"

Има ли връзка между високите спортни постижения и здравната профилактика на професионалните спортисти?

Защо нямаме Спортна болница и имало ли е такъв проект?

Слушайте епизода тук:

Гост по темата е:

☑️ Д-р Владимир Стефанов, ортопед - Началник на Клиниката по артроскопска травматология към ВМА - София, председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология

Клиниката по артроскопска травматология към ВМА - София

От разговора ще научите:

☑️ С какво се занимава спортната медицина в България и по света и има ли разлики между нас и тях

☑️ Как се е развивала спортната медицина у нас през годините и кога се заражда

☑️ Защо нямаме Спортна болница и имало ли е такъв проект

☑️ Кои са основните раздели в спортната медицина и защо са различни в различните държави

☑️ Кои са най-честите спортни травми и те само при активно спортуващи ли се появяват

☑️ От какви прегледи и изследвания се нуждаят ежегодно спортистите

☑️ Има ли връзка между високите спортни постижения и здравната профилактика на професионалните спортисти

☑️ Има ли специалност "Спортна медицина" в медицинските университети и привлекателна ли е тя

☑️ Какви пациенти посещават лекарите по спортна медицина – само професионални спортисти или по-широк кръг и защо

☑️ Има ли точно определени лекарства, добавки, медицински изделия, които се прилагат именно при спортистите

☑️ Развива ли се спортната медицина у нас и още от какви подобрения се нуждае


"Спортната медицина се е развила успешно в България през годините, но имаме едни проблем, аналогичен на темата с Националната детска болница, и това е, че имало и проект за изграждането на Спортна болница, той все още на масата, така да се каже, като е важно да изтъкна, че високото ниво в дадена област се постига, когато на едно място се съберат различни специалности и по този начин се осигури комплексно лечение, каза за БНР д-р Владимир Стефанов, ортопед - Началник на Клиниката по артроскопска травматология към ВМА - София.

По думите му именно заради комплексният подход на лечение и ВМА е водеща болница в страната, което е почти без аналог в цялата страна. 

Д-р Стефанов се занимава с колянна хирургия и спортна травматология през последните 15 години, а почти цялата част от кариерата му е преминала във Военномедицинска академия, където имат възможност да разкрият, развият и усъвършенстват спортната травматология на над средно-европейското ниво

"Спортна болница няма у нас, има колеги, които се занимават със спортна медицина в различните специалности. Травматологията е основната специалност, останалите са: кардиология, специализирани лабораторни изследвания, кинезитерапия и рехабилитация, лицево-челюстна хирургия, неврохирургия и гръбначна хирургия, педиатрия, заради детските болести, които понякога са усложнени в рамките на активен спорт. 

Ако тези специалности са сложени на едно място, със сигурност резултатът от лечението и цялостният облик на една такава болница би изглеждал по друг начин. Но държавата последните години среща големи трудности в този вид регулации, защото тук не става въпрос само за финансиране, но и за дефицит на лекари, сестри, санитари, дефицит на управленци в областта на здравеопазването, комплексен дефицит на кадри, който е основната и на това, да не се случва проектът Детска болница, каза още д-р Стефанов.

По думите му проектът за Спортна болница датира от 80 те години на миналия век, като промените след 90 та година стопират процеса, а болницата на името на проф. Шойлев се опитва да осигури комплексна услуга, но в нея липсват доста звена, смята специалистът. Това е проект, който трябва да се реализира от министерствата на спорта и здравето. Болницата не е необходимо да бъде голяма, може да е тип Медицински център, с повече възможности са профилактика и рехабилитация, посочи още д-р Стефанов.  

"Спортните травми засягат хора в активната и младата възраст - от 15 до 40 годишна възраст и това са пациенти, които имат високи изисквания от резултатите от хирургията и лечението, затова работата е изключително изискваща. 

Спортът и медицина са особено обвързани в последните десетилетия, когато спорът се наложи като професия за голям контингент от млади хора. Нашата малка държава има много традиции както във спорта, така и в спортната медицина. 

Школата по спортна медицина у нас е създадена през 70- те години на миналия век, като основите са положени именно в Специализирана болница по спортна ортопедия, травматология и спортна медицина,  в кв. "Дианабад" в столицата - на името на проф. Димитър Шойлев, създател е на българската школа по спортна травматология. Оттам са тръгнали нашите учители и спортни лекари, спортната медицина, свързана с колянната хирургия, раменнтата, глезенната хирургия, допълни д-р Стефанов. 

"Спортната медицина е пряко обвързана със спортове, които се практикуват в дадената държава. В САЩ например няма ръст на увредите на колянната става, при нас контузиите са именно на колянната става, заради футбола, който се играе, така е и за държавите от Европа. 

"Най-важната специалност в спорната медицина е профилактиката. Спортистите трябва да преминават през регулярни профилактични прегледи, особено картотекираните в спортните клубове. 

Защо е важно да се прави това - последните години зачестиха случаите на внезапна сърдечна смърт, на футболния терен, при здрави и млади мъже. Колабират на терена и за жалост имаше и фатални изходи. Това се случва достатъчно често, дори един случай трябва да е сериозна аларма затова, че причината най-често са ритъмни нарушения на сърцето, които могат да бъдат установени в рамките на един профилактичен скрининг на всички спортуващи, никой не трябва да бъде подминаван. 

На тези увреди трябва да бъде обърнато внимание, да бъдат лекувани, да не бъдат допускани такива инциденти, което е изключително травмиращо. 

Целта ни е да правим освен необходимите годишни изследвания и рехабилитация, както и лечение, но и обучение на професионалните спортисти, така че да не се допускат травми и болести при тях. 

Най-рисковите спортове са контактните спортове и бойните спортове. В крайна сметка - спорът не винаги е здраве, каза още ортопедът. 

"В моята специалност най-честата причина да се приключи преждевременно спортната кариера е скъсване на предни кръстни връзки на колянната става, затова в САЩ след като са установили, че колкото и да се оперира и да се възстановяват, не могат да се върнат към активна спортна дейност. 

Затова в американските спортни лекари са създали Програми за превенция на най-рисковите спортове. Превенцията включва и обучение на спортистите, как трябва да се прави подготовката, с какви упражнения и това е довело до значително намаляване на броя от такива травми

Нашите спортни лекари също са наясно с този тип травматизъм, това са специалисти на световно ниво, но проблемите у нас са организационни в спортните клубове, те страдат и от липса на организация, и на финансиране, ние се опитваме да им помагаме. 

Мога да допълня също, че 90% от постъпващите за лечение при нас са от т.нар. "неделни спортисти", а не от професионалните спортисти, затова е те също трябва да правят подготовка на организма за техния любителски спорт. 

"Ако имаме център не само за лечение, но и проследяване, профилактика, подготовка на здравното състояние на българските спортисти, това би довело и до по-високи постижения в българския спорт, обобщи за БНР д-р Владимир Стефанов. 

Д-р Владимир Стефанов, д.м. завършва медицина в МУ-София през 2006 г. Част от медицинското си образование – 2001-2003 г. преминава в Медицински Университет-Виена, Австрия. През 2008 г. започва специализация по ортопедия и травматология в III-та Травматологична клиника на УМБАЛСМ “Пирогов”, а през 2009 г. я продължава в Клиника по артроскопска травматология на ВМА. Придобива специалност по ортопедия и травматология през 2013 г. През 2016 година защитава дисертационен труд в областта на ендопротезирането на колянна става в Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на ВМА.

От 2016 г. е председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология.

В рамките на професионалното си развитие д-р Стефанов е лектор в редица курсове по артроскопска и реконструктивна хирургия на опорно-двигателния апарат. Участва в научни прояви като лектор в страната и чужбина. Хоноруван преподавател към Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.Професионалните му интереси са насочени в областта на хирургията на колянната и тазобедрената стави и на спортната травматология и реконструктивна хирургия.


Следва продължение по темата.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени