Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 22 общини хората са оставени без лекарства – просто няма аптеки!

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

В десетки общини в страната няма аптеки или има само една, която не работи през нощта. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

"В последните години расте броят на общините, в които няма работеща аптека, като вече са 22. В тях живеят малко хора, но те не бива да бъдат оставяни без достъп до медикаменти. Част от нуждаещите се пътуват, други използват свои близки, трети пък чрез лица, събиращи рецепти, за да отидат и да купят лекарства, успяват да си набавят нужното.

Пазарът е силно регулиран, но част от регулациите могат да бъдат променени. Онлайн търговията и разпределението на медикаменти чрез куриери трябва да бъдат улеснени", коментира пред Нова тв Петя Георгиева от Института за пазарна икономика.

По думите ѝ 173 аптеки са се възползвали от механизма, стимулиращ разкриването на нови фармации.

"Намаляването на данъчната ставка само за някои повдига много въпроси и създава неравнопоставеност между участниците на пазара. На много места фармацевти приготвят лекарства намясто", посочи още тя. 

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна