Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на Гайтански: Той няма как да подбуди шефа на ББР да извърши такова присвояване

Румен Гайтански

Адвокатът на Румен Гайтански - Констатин Симеонов зави за БНТ, че защитаваният от него обвиняем няма как да подбуди главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев да извърши такова присвояване на средства.

"Банката решава дали да бъде отпуснат кредит, а не Гайтански, не разбирам такова обвинение. Абсолютно не може да се разбере такова обвинение, защото той няма как да подбуди главния изпълнителен директор да извърши такова присвояване", посочи той.

Относно доброволното предаване на Гайтански на правозащитните органи, адвокат Симеонов посочи:

"Истината е, че Румен Гайтански вчера сутринта се свърза с разследващите инспектори от Комисията за ПК и се уговори със съответния разследващ инспектор в комисията да се яви вчера следобед в 14.30 часа. Заедно с колегата Красимир Донков, отидоха в комисията и бяха върнати от входа с уговорката да се явят днес в 15.00 часа. Това всичко е описано, има съответните телефонни разговори, като днес заедно с колегата Донков Румен Гайтански се е явил в Комисията за ПК, за да се извършат следствени действия предявяване на постановление за привличане в качеството на обвиняем с дата вчера".

Според него "Делян Пеевски ръководи прокуратурата на ръчен режим и командва какво да се случва. Очевидно това му е необходимо в борбата вътре в ДПС", посочи още той пред БНТ.

По повод отпуснатия от ББР заем за 150 млн. лева, Сименов отговори:

"Кой решава въпросът дали да бъде отпуснат кредит? Румен Гайтански ли? Той няма нищо общо с ББР. Това го решава банката и понеже експозицията е голяма - подписите за отпускане са поне 5, не е само Стоян Мавродиев. Другите са изпълнителни директори на банката и част от Надзорния съвет".

Той уточни, че е проведен разпит на Румен Гайтански и му е връчено постановление за задържане до 72 часа.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени