Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Ален Делон, легендата на световното кино. Поклон!

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Легендата на френското и световно кино Ален Делон е починал на 88-годишна възраст, съобщи Франс прес, цитирайки информация от семейството му. 

"Ален Делон почина в дома си в Души, заобиколен от семейството си", се казва в изявление на децата на актьора - Ален Фабиен, Анушка и Антъни. Те помолиха да бъде уважено личното пространство на семейството "в този изключително болезнен момент на траур".

Към изявлението беше добавено и кучето Лубо. 

Информацията беше разпространена и от Le Figaro.

Ален Делон освен актьор беше и режисьор, певец, сценарист и продуцент.

Роден е на 8 ноември 1935 година в предградие на Париж. През 1957 г. започва изключително успешният му път в Седмото изкуство. Най-успешните му роли в "Роко и неговите братя", "Гепардът", "Червено слънце". "Двама мъже в града", "Под яркото слънце". "Непознатият и "Господин Клайн" също са емблематични превъплъщения на Ален Делон, който се снима в повече от 90 филма.

През последните години здравословното му състояние постепенно се влоши. През 2017 година обяви края на филмовата си кариера. 

За него "Льо Монд написа: "На първо място беше човек преди да е артист".

Делон бе носител на наградата "Сезар" за най-добра мъжка роля във филма "Нашата история" през 1985 г., както и на редица почетни награди като "Златна палма" на фестивала в Кан за приноса си към киното. 

Кавалер е на Ордена на почетния легион през 1991 г.

Той е сред най-популярните актьори във френското кинo. Участва във филми, които привличат общо около 135 милиона зрители, което го прави шампион в боксофиса като Луи дьо Фюнес и Жан-Пол Белмондо едновременно.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени