Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Скринингова кампания на Министерство на здравеопазването за рака на маточната шийка

Интервю на Мила Младенова с д-р Кремена Пармакова, Началник на отдел „Надзор на заразните болести“ в Дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ в Министерството на здравеопазването.

Ракът на маточната шийка е на второ място по честота на ракови заболявания сред жените на възраст между 15 и 44 години. Затова е определен като рак на младите. Данните на Националния център по обществено здраве и анализи за заболяемостта от рак на маточната шийка – показа, че заболелите се увеличават с всяка година. Ако през 2020 година има 453 случая, то през 2022 г. те са 477 случая на 100 хиляди население. В България, чрез Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г., се осигуряват безплатни ваксини срещу човешки папилома вируси за момичета на възраст 10-13 години.

Рубриката е част от информационната кампания на Министерство на здравеопазването за скрининга на рака на маточната шийка. Целта на кампанията е насочване на общественото внимание към рака на маточната шийка като социалнозначимо заболяване.

Информация за кампанията е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването в раздел „Новини“, подраздел „Информация за граждани“, която ще намерите и на следния линк:

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/skrining-rak-jeni-2024

След финализиране на процедурите по провеждане на скрининга, на същото място ще бъде публикувана допълнителна и актуална информация как жените на възраст между 20 и 49 г. ще могат да се възползват от безплатните прегледи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени