Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще разговаря утре с лицата, които по Конституция могат да бъдат служебни премиери

Снимка: Ани Петрова

Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. Утре, 21-ви август, държавният глава ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери, съобщиха от "Дондуков" 2.

Вчера държавният глава отказа да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради настояването ѝ Калин Стоянов да продължи да ръководи министерството на вътрешните работи и в новия служебен кабинет.

Разговорите на президента с потенциалните кандидати за служебен премиер продължават утре.

Според последните поправки в основния закон държавният глава може да избере служебен министър  председател и то от списък с 10 фигури на публични длъжности, които на практика са много по-малко.

В момента няма назначени омбудсман или негов заместник. В списъка с потенциалните премиери е председателят на Народното събрание Рая Назарян, която обаче вече отказа на Румен Радев да оглави евентуално временно правителство.

Друг възможен вариант са управителят на БНБ Димитър Радев или някой от неговите заместници. От месец, обаче, те са само двама след отстраняването от поста на Андрей Гюров заради несъвместимост.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов потвърди, че е готов да стане служебен премиер.

Друг потенциален кандидат за поста е другият подуправител на БНБ Радослав Миленков.

В списъка са настоящият премиер Димитър Главчев, който беше начело на Сметната палата, и който също изяви готовност да продължи да бъде начело на Министерския съвет.

В списъка е и заместник-председателят на одитната институция Тошко Тодоров. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени