Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АТР обясни защо не е наказала Яник Синер

Яник Синер
Снимка: БТА

От Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) излязоха с позиция по случая с Яник Синер. Във вторник гръмна новината, че световният №1 се е провалил на два последователни допинг теста през март, като в организма му са били открити ниски концентрации на метаболит на клостебол, забранено вещество, известно със своето въздействие върху мускулния растеж.

Италианският тенисист обаче не е наказан, тъй като независим трибунал приема, че той няма вина и веществото е попаднало в тялото му поради небрежност от страна на неговия физиотерапевт, който е третирал рана в ръката на Синер с крем, съдържащ клостебол.

"Окуражени сме, че не е открита виновност или небрежност от страна на Яник Синер. Бихме искали също така да признаем надеждността на процеса на разследване и независимата оценка на фактите в рамките на Антидопинговата програма в тениса, което му позволи да продължи да се състезава. Това беше предизвикателство за Яник и неговия екип и подчертава необходимостта играчите и тяхното обкръжение да полагат изключителни грижи при използването на продукти или лечения. Почтеността е от първостепенно значение в нашия спорт", написаха от Асоциацията на професионалните тенисисти в социалните мрежи.

Част от водещите тенисисти в Тура реагираха гневно на новината, че Яник Синер няма да бъде наказан, въпреки че е дал две положителни допинг проби по време на турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиан Уелс през пролетта.

Ник Кириос, Денис Шаповалов и Лиам Броуди са сред тенисистите, които изразиха недоволство от факта, че на Синер ще му се размине. 

"Това е нелепо. Независимо дали е инцидент или умишлено, той е дал две положителни проби за забранено вещество. Това помага на представянето. Трябва да е наказан за две години", написа в Х австралиецът Кириос.

Синер ще трябва да върне спечелените пари от наградния фонд на Индиан Уелс - 325 000 долара, а освен това ще му бъдат отнети спечелените 400 точки за световната ранглиста.

"Независимо дали Синер се е допингирал или не, това не е редно. Много играчи минават през това и трябва да чакат месеци или ГОДИНИ, за да бъдат оневинени. Това не изглежда добре за тениса", написа британецът Броуди. 

"Не мога да си представя какво си мисли всеки друг тенисист, който е бил наказан заради заразени добавки. Различни правила за различните играчи", коментира канадецът Шаповалов.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени