Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционалист: Няма пречка служебен премиер отново да е Димитър Главчев!

Чуй новината! Чуй новината:

Конституционалистът Орлин Колев смята, че няма пречка настоящият служебен премиер Димитър Главчев да се върне както на поста служебен министър-председател, така и като председател на Сметната палата.

"Рискът от това Главчев да се окаже в несъвместимост е изключително малък, аз не виждам такъв проблем. Назначаваното му е обусловено от текстове в Конституцията", посочи той пред БНТ.

Така Колев коментира казаното преди ден от съпредседателя на ПП Асен Василев, който добави пред журналисти, че се е срещал с конституционалист, който му бил казал, че Главчев, ставайки и външен министър, не само служебен премиер - влиза в несъвместимост с длъжността си като директор на Сметна палата и от там нататък е дисквалифициран за втори мандат като служебен премиер.

В ПП доволни от призива на ГЕРБ – Стоянов да бъде свален от МВР

"Конституцията допуска и управителя, и подуправителите на БНБ да бъдат назначени за служебни премиери, но от тях зависи дали са готови да рискуват евентуална международна кариера, допълни още конституционалистът Орлин Колев.

По думите му, въпреки че българските закони разрешават подобно назначение, това противоречи на външните правила на Европейската централна банка.

Според юриста последните промени в Конституцията не са еднозначни и обвързват предсрочните избори с назначаването на служебния кабинет и с това пораждат различни тълкувания.

Според едното трябва да се назначи служебно правителство и тогава да се определи дата на изборите. Според второто тълкуване обаче, двете неща не са обвързани.

"Както в математиката, така и в конституционното право съществуват аксиоми и една от аксиомите в конституционното право е, че не може да се възпрепятства провеждането на предсрочните парламентарни избори. Ако отправим питане до тези, които са гласували този текст, до народните представители и ги попитаме какво точно са имали предвид, не съм сигурен какъв точно отговор ще получим", коментира Орлин Колев.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени