Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Вчера Радев проведе разговори с потенциалните кандидати да оглавят новото служебно правителство. С него се срещнаха управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителят на Народната банка Радослав Миленов, заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, които отговориха с категорично "Не" на предложението му за оглавяване на правителството.

Председателят на парламента Рая Назарян също е отказала предложението по телефона. По телефона президентът е разговарял и с подуправителя на БНБ Петър Чобанов. Неговата позиция обаче остана неясна. 

До тази ситуация се стигна, след като в понеделник държавният глава не одобри проектокабинета на определената от Радев за кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, след като стана ясно, че тя запазва поста на Калин Стоянов, начело на МВР.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна