Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият по големина диамант в света бе открит в мина в Ботсвана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромен 2492-каратов диамант - вторият по големина в света - е открит в Ботсвана, съобщи в четвъртък канадската минна компания, която откри камъка, предава АФП.

Диамантът е открит в диамантена мина в североизточна Ботсвана с помощта на технология с рентгенови лъчи, се казва в изявление на Lucara Diamond Corp.

Lucara не дава стойност за находката, нито споменава нейното качество. Но по отношение на каратите камъкът е на второ място след 3016-каратовия диамант "Кулинан", открит в Южна Африка през 1905 г.

 „Въодушевени сме от откриването на този изключителен 2492-каратов диамант“, каза президентът на Lucara Уилям Ламб в изявлението.

Снимки, публикувани от компанията, показват, че диамантът е голям колкото длан на ръкат Тази находка е „един от най-големите необработени диаманти, откривани някога“ и е открита с помощта на рентгеновата технология Mega Diamond Recovery на компанията, инсталирана през 2017 г. за идентифициране и запазване на големи диаманти с висока стойност, се казва в изявлението.

Тобиас Корминд, управляващ директор на най-големия онлайн бижутер на диаманти в Европа, 77 Diamonds, потвърди, че това е най-големият необработен диамант, открит след диаманта "Кулинан", части от който украсяват бижутата от короната на Великобритания.

"Това откритие до голяма степен се дължи на по-нова технология, която позволява по-големи диаманти да бъдат извлечени от земята, без да се разпадат на парчета. Така че вероятно ще видим повече откъде идва това", каза той.

Ботсвана е един от най-големите производители на диаманти в света, нейният основен източник на доходи, представляващ 30 процента от БВП и 80 процента от нейния износ. Преди находката да бъде обявена в четвъртък, най-големият диамант, открит в Ботсвана, беше 1758-каратов камък, добит от Lucara в мината Karowe през 2019 г. и наречен Sewelo.

Lucara откри 1174-каратов диамант в Ботсвана през 2021 г., използвайки същата рентгенова технология.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени